"Protest gele hesjes" - Dieter Telemans

Dit zijn de vier beste Belgische persfoto's van vorig jaar

Voor de twaalfde keer overhandigde cameramerk Nikon awards aan professionele persfotografen uit ons land. Mechelaar Jasper Jacobs kaapt opnieuw de publieksprijs. 

De wedstrijd van Nikon is een prestigieuze competitie voor persfotografen, waarbij prijzen worden uitgereikt in verschillende categorieën. De exclusief mannelijke jury bestond dit jaar uit Hans Swaelens (Nikon BeLux), Philippe François (Belga), Jan Desloover (De Standaard), Tom Peeters (Knack), Wim Robberechts (Robberechts TV), William Van Hecke (Photonews) en Eric Guidicelli (La Dernière Heure). Ook deze editie kon rekenen op heel wat deelnames: er werden 719 foto’s ingezonden door 88 persfotografen.

In de categorie"Nieuws" won Dieter Telemans met een beeld van het gele hesjes protest (bovenstaande foto). Het protest in Frankrijk was vorig jaar brandend actueel, en dat wist Telemans op een esthetische manier vast te leggen. De jury koos Kristof Ramon als winnaar voor "Sport". Hij fotografeerde een uitgetelde Wout Van Aert na aankomst op de Strade Bianche in 2018. Ramon is huisfotograaf voor cycling.be magazine. 

Lees verder onder de foto

"Jesus Wout" - Kristof Ramon

Nieuw in deze editie was de extra prijs die werd uitgereikt: de Nikon Stories Award. In deze categorie won Kristof Vadino met een beklijvende zwart-wit reportage over Rohingya-vluchtelingen. 

Lees verder onder de foto

"Rohingya in a deadlock situation" - Kristof Vadino

De publieksprijs ging net als vorig jaar naar Jasper Jacobs, fotograaf bij persagentschap Belga. Opvallend is dat hij ook deze award wint met foto's van Belgisch meerkampster Nafi Thiam. Via een online stemming werd de reeks van Jacobs door het publiek verkozen als favoriet. 

 "De 7 'werken' van Nafi Thiam" - Jasper Jacobs

Meest gelezen