Woonwagens moeten vóór volgend weekend Elewijt verlaten

Zo'n 20 woonwagens die donderdagnamiddag neerstreken op een terrein in Elewijt bij Zemst moeten ten laatste volgende week vrijdag weg zijn. Het gemeentebestuur van Zemst heeft een akkoord met de woonwagenbewoners, die ook een waarborg moeten betalen.

Vrijdagmorgen rond 9 uur ging de politie samen met burgemeester Veerle Geerinckx (N-VA) langs bij de woonwagenbewoners op de Heirweg in Elewijt. Ze maakten duidelijk dat ze niet opgezet zijn met de manier waarop de 13 families uit Frankrijk de terreinen hebben ingenomen. "We gaan helemaal niet akkoord met de manier waarop zij onze grond komen bezetten", zegt burgemeester Veerle Geerinckx. "Er was geen akkoord en bovendien was het terrein door een andere vzw gehuurd. Ze komen zomaar het terrein 'overrulen'. We hebben hen dat duidelijk gemaakt."

Akkoord

Het gemeentebestuur kwam tot een akkoord met de families. "We hebben hen gezegd dat ze hier maar maximaal één weekend kunnen blijven", zegt burgemeester Geerinckx. "Donderdag en ten laatste vrijdag moeten ze hier weg zijn. Ze betalen ons ook een waarborg van ongeveer 1.300 euro, zodat we, als ze schade toebrengen aan het terrein, die ook kunnen vergoeden. Uiteraard hebben ze beloofd om geen schade aan te richten, wij gaan dat ook opvolgen." De politie voerde ook een identiteitscontrole uit bij de bewoners.

Terrein al verhuurd

Het terrein is momenteel verhuurd aan iemand anders. "Het staat mee in de overeenkomst dat zij een terrein bezetten waar al een andere huurder voor is", zegt burgemeester Geerinckx. "Die man wou daar dit weekend voorbereidingen treffen voor een evenement dat hij er binnenkort organiseert. In de overeenkomst staat dat zij de man niet mogen hinderen en dat hij op elk moment toegang moet krijgen op eenvoudig verzoek. Als het nodig is, moeten ze zich verplaatsen, zodat die man zijn activiteiten kan doen." 

Meest gelezen