AFP or licensors

Aantal cholerabesmettingen in Mozambique stijgt tot 271

Het aantal cholerabesmettingen in Mozambique, in Zuidoost-Afrika, is gestegen tot 271. Dat heeft het Mozambikaanse ministerie van Gezondheid bekendgemaakt. De besmettingen zijn vastgesteld in de omgeving van de havenstad Beira, die zo'n twee weken geleden zwaar getroffen is door cycloon Idai. De zware regenval waarmee de orkaan gepaard ging, heeft een enorm gebied onder water gezet.

Op 15 maart richtte Idai enorme schade aan in een gebied van honderden kilometers in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. De regio werd door stormen verwoest en zware regenval zette grote gebieden blank. In totaal zijn nu al meer dan 700 doden geteld. In Mozambique alleen al zijn dat er 501. Honderden mensen worden nog altijd vermist.

Volgens de Verenigde Naties zijn in de hele regio 1,8 miljoen mensen getroffen. Zo'n 600.000 mensen zijn ontheemd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 900.000 choleravaccins en 900.000 muskietennetten tegen malaria gestuurd naar Beira. Omdat het moeilijk is om aan schoon drinkwater te raken is er een groot risico op een cholera-epidemie. Cholera wordt veroorzaakt door een bacterie die gedijt in besmet water of voedsel en veroorzaakt diarree. Als de ziekte niet snel wordt behandeld, riskeren patiënten te sterven. 

Meest gelezen