AFP or licensors

Australische premier wil strenge maatregelen tegen geweld op sociale media na aanslagen Christchurch

De Australische regering werkt aan een wetsontwerp waarbij toplui van social media tot 3 jaar cel en boetes van 10 procent van de jaaromzet riskeren als ze gewelddadige inhoud niet snel genoeg verwijderen. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison aangekondigd. De maatregel is een gevolg van  de aanslagen in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch, waarbij 50 mensen zijn omgekomen.

De dader van de aanslagen in Christchurch, een 28-jarige Australiër, zond twee weken geleden live uit via Facebook hoe hij zijn slachtoffers doodschoot in twee moskeeën. "Grote social-mediabedrijven hebben een verantwoordelijkheid en moeten al het mogelijke doen om te verhinderen dat hun platform door moorddadige terroristen wordt misbruikt", zegt de Australische premier Scott Morrison.

Social-mediabedrijven moeten al het mogelijke doen om te verhinderen dat hun platform door moorddadige terroristen wordt misbruikt

Premier Scott Morrison van Australië

Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg heeft in een open brief én in een bericht aan alle Facebook- en Instagramgebruikers in Nieuw-Zeeland geschreven dat Facebook onderzoekt of het beperkingen kan opleggen aan livestreams. Sandberg wil ook Australische en Nieuw-Zeelandse haatgroepen op Facebook laten verwijderen.

"Het gaat niet alleen over het juiste te doen, het zou een wet moeten zijn", aldus de Australische premier. De regering zal haar wetsontwerp volgende week al naar het parlement brengen. Het is de bedoeling dat het ontwerp nog voor de parlementsverkiezingen van later dit jaar wordt goedgekeurd.

Volgens het wetsontwerp zal een volksjury moeten beoordelen of een social-mediabedrijf gewelddadige inhoud snel genoeg heeft verwijderd. Volgens de Australische minister van telecommunicatie doen bedrijven als Facebook niet genoeg om inhoud te verwijderen die kan leiden tot gewelddadige gebeurtenissen als in Christchurch.

Meest gelezen