Wat zeggen de Britse kranten op 30 maart, na de derde "No" voor brexit? "Marteling", "verraad", "fiasco"

Het Britse parlement stemde vrijdag voor de derde keer het akkoord weg dat premier Theresa May onderhandeld heeft over de brexit, de uitstap uit de Europese Unie. De chaos is compleet, wat er nu kan en moet gebeuren is nog koffiedik kijken. Ook voor de Britse kranten. De ene is al wat explicieter dan de andere op zijn voorpagina. Een bloemlezing.

The Sun: "Brexit-marteling"

The Sun is -niet verrassend- het meest expliciet op zijn voorpagina: "Brexsick of the lot of you" (wat neerkomt op "jullie brexit-houding maakt ons kotsmisselijk", nvr). De tabloid haalt in zijn commentaar scherp uit naar de Britse parlementsleden die tegen het akkoord van Theresa May gestemd hebben: "Schaam jullie! 17,4 miljoen Britten stemden voor de brexit, zij zijn verraden door de ergste bende politici van onze tijd. Onze toekomst is onzeker."

Daily Express: "We geven nooit op"

De conservatieve Daily Express, die de voorbije dagen al meermaals de frustratie op de voorpagina uitte, kopt vastberaden: "We zullen nooit de brexit opgeven waar we voor gestemd hebben"

Daily Mail: "Brexit-verraad"

De Daily Mail heeft het over brexit betrayal, het brexit-verraad. "We hadden uit de Europese Unie gestapt moeten zijn. Nu is het akkoord OPNIEUW weggestemd, wat Groot-Brittannië in de afgrond stort." May zou haar akkoord nog een laatste keer willen voorleggen in het parlement, "maar als het weer verworpen wordt, stevenen we af op de derde stembusgang in amper vier jaar tijd."

Daily Telegraph: "Brexit fiasco"

"Brexit fiasco" in grote letters vooraan op de Daily Telegraph. De krant maakt alvast de balans op van het premierschap van Theresa May. "Net zoals Winston Churchill nam May risico's, maar die van haar werden zelden, misschien zelfs nooit, een succes." (..) "Ze wordt met recht een van de minst succesvolle premiers in de Britse geschiedenis genoemd."

Nieuwe verkiezingen?

The Guardian, The Times en The Scotsman on Saturday houden het sec op hun voorpagina en focussen op de steeds groter wordende kans op verkiezingen. May kan haar akkoord nog wel een vierde keer voorleggen in het parlement, maar als de parlementsleden het ook dan verwerpen, zijn nieuwe verkiezingen heel reëel.

Meest gelezen