Dit verandert er op 1 april

Een nieuwe maand brengt traditioneel enkele nieuwe regels en maatregelen met zich mee. Zo gaat vanaf deze maand de burgerlijke stand digitaal en het Belgisch personeel bij de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair valt voortaan onder Belgisch arbeidsrecht.

Boetes voor lage-emissiezone in Brussel

Wie vanaf vandaag met een dieselwagen met euronorm 2 of een benzinewagen met euronorm 0 of 1 het Brussels gewest binnenrijdt, riskeert een boete van 350 euro. Het gaat om dieselwagens die al rondrijden van voor 2001 en benzinewagens van voor 1997.

Vorig jaar werd in Brussel al een lage-emissiezone ingevoerd. Maar de uitstootnormen zijn sinds begin dit jaar nog strenger. De overgangsperiode van 3 maanden is voorbij,  voortaan zullen overtreders ook echt beboet worden.   

Belgisch arbeidsrecht voor Ryanair-personeel

De Belgische werknemers van de Ierse budgetvlieger Ryanair komen vanaf 1 april onder het Belgische arbeidsrecht terecht. Ryanair gaat de zowat 350 Belgische werknemers bij onderaannemer Crewlink zelf een contract geven, zegt de christelijke bediendebond LBC.

De Ierse budgetvlieger kende in 2018 een bewogen jaar op sociaal vlak. In verschillende landen, waaronder België, waren er stakingen van piloten en/of het cabinepersoneel. Steevast eisten ze de toepassingen van de nationale arbeidswetgeving, en niet de Ierse.

In oktober kwam al een akkoord uit de bus om de Belgische arbeidswetgeving toe te passen op het eigen personeel. Dat leidde eerder al tot de goedkeuring van de nodige cao met afspraken rond lonen en uurroosters door de Belgische piloten. Tussen 1 april en 1 mei krijgen nu ook de 350 leden van het cabinepersoneel die in dienst waren bij onderaannemer Crewlink een contract bij Ryanair zelf.

Honorarium beheer medisch dossier stijgt

De vergoeding die een huisarts krijgt voor het beheer van het globaal medisch dossier (GMD) wordt in april met 2,57 procent opgetrokken.

Concreet wordt het honorarium dat de huisarts mag aanrekenen verhoogd van 31 naar 31,80 euro. Voor het GMD van een chronisch zieke patiënt tussen 45 en 75 jaar gaat het om een stijging van 56,83 naar 58,30 euro.

Het GMD bevat alle medische gegevens van een patiënt. Het honorarium voor het beheer van dat dossier wordt volledig terugbetaald door het ziekenfonds.

Burgerlijke stand gaat digitaal

De papieren geboorte- of huwelijksakte maakt plaats voor de digitale akte, opgeslagen in een centrale databank. De ambtenaar van de burgerlijke stand zal de aktes in de toekomst ook enkel elektronisch ondertekenen. Die verandering gaat officieel in op zondag 31 maart, maar zal in de praktijk vanaf maandag 1 april worden toegepast.

De verplichte digitalisering maakt komaf met de ongemakken van de miljoenen papieren akten die in de stadhuizen en de rechtbanken worden bewaard. Ze kunnen niet langer beschimmelen en moeten ook niet langer worden afgedrukt. Dat spaart papier, ruimte en bewaringskosten.

Verder wordt het rijksregister automatisch bijgewerkt wanneer een akte wordt gewijzigd. De overheid zal op aanvraag voortaan ook zelf akten doorgeven aan andere diensten. De uittreksels worden op dezelfde uniforme manier afgeleverd en kunnen alleen digitaal worden opgemaakt of gewijzigd door medewerkers die over de juiste toegangsrechten beschikken.

Lager btw-tarief voor aankoop planten bij tuinaannemer

Wie bloemen en planten aankoopt bij een tuinaannemer, zal daar vanaf 1 april maar 6 procent btw op betalen, tegenover 21 procent nu. De maatregel moet oneerlijke concurrentie en het risico op zwarte circuits wegwerken.

Wie bomen, struiken, planten of bloemen voor de tuin koopt bij een sierteler, betaalt daarop 6 procent btw. Maar een tuinaannemer die een tuin aanlegt en daarbij ook bomen of planten levert, moest voor diezelfde planten tot nu toe een btw-tarief van 21 procent aanrekenen. Door dat verschil werden tuineigenaars ertoe aangezet zelf hun planten rechtstreeks bij de siertelers te gaan kopen, wat zwarte circuits in de hand werkte.

Vanaf 1 april wordt het onderscheid weggewerkt. De bloemen, bomen, heesters en planten van de tuinaannemers zullen dus eveneens onder het lagere btw-tarief van 6 procent vallen.

Een tuinaannemer zal zijn factuur voor het aanleggen van een tuin dus moeten opsplitsen, want de rest van de prijs blijft wel onderworpen aan het btw-tarief van 21 procent.

Ger Loeffen

Nieuwe gratis vrijwilligersverzekering

De vrijwilligersverzekering steekt vanaf 1 april in een nieuw jasje. Die verzekering dekt vrijwilligers tegen burgerrechtelijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke ongevallen.

Voortaan focust de verzekering op feitelijke verenigingen en vzw's zonder personeel. De aanvraag zal vanaf 1 april ook veel gemakkelijker verlopen, via een nieuw digitaal platform. Vroeger kon je je vrijwilligers voor maximum 100 mandagen verzekeren. Ook dat verandert nu. "Vanaf nu werken we met manuren. Iedereen die een erkenning krijgt, zal 1.000 vrijwilligersuren mogen inzetten. Dat zal veel beter en efficiënter werken zijn", klinkt het.

Trouwen op zondag? Na vandaag niet meer mogelijk

Na vandaag is het volgens het burgerlijk wetboek niet meer mogelijk om op zon- en feestdagen te trouwen. Gemeenteraden kunnen wel een uitzondering toestaan. Heel veel zal er in de praktijk niet veranderen, omdat weinig mensen ervoor kozen om op zon- of feestdagen te huwen. 

Meest gelezen