Videospeler inladen...

Vier Palestijnen gedood bij massaal protest in de Gazastrook tegen Israël

Aan de grens tussen de Gazastrook en Israël hebben vandaag meer dan 40.000 Palestijnen betoogd. Vier jongeren zouden zijn doodgeschoten door het Israëlische leger. Dat reageert ook met traangas op Palestijnen die met stenen en explosieven gooien.

Het eerste slachtoffer zou vanochtend vroeg gevallen zijn. De man zou aan het grenshek zijn doodgeschoten door het Israëlische leger. Tijdens de manifestatie zelf zouden er nog twee Palestijnen gedood zijn. Dat gebeurde tijdens een grote manifestatie waaraan volgens Israël 40.000 mensen aan deelnamen.

De menigte gooide met stenen en brandbommen naar de Israëlische grenswachten en die reageerden met traangas, rubberkogels en dus ook met scherp. Een honderdtal Palestijnen zou bevangen zijn door traangas of gewond zijn geraakt door rubberkogels.

De manifestatie herdenkt het begin van een protestbeweging in Gaza tegen Israël precies een jaar geleden. Dat protest is gericht tegen de Israëlische blokkade van de Gazastrook, maar de manifestanten eisen ook dat ze naar de huizen zouden terugkeren die hun families bij de stichting van Israël in 1948 hebben moeten verlaten. De meeste inwoners uit Gaza zijn Palestijnse vluchtelingen uit wat sindsdien Israël is.

De spanningen tussen Israël en de radicaal-islamistische groep Hamas die de Gazastrook controleert, zijn de voorbije weken fors opgelopen. Onlangs werden zeven Israëli's gewond toen een uit de Gazastrook afgevuurde raket terecht kwam op een huis ten noorden van de Israëlische stad Tel Aviv. Daarop heeft Israël de Gazastrook gebombardeerd. Bovendien zijn het binnenkort verkiezingen in Israël en kan premier Benjamin Netanyahu het zich niet veroorloven om "soft" op te treden. (Lees verder onder de foto).

Het eerste slachtoffer werd vanochtend vroeg doodgeschoten aan het grenshek.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Een jaar protesten, veel doden, maar...

De manifestaties aan de grens braken een jaar geleden spontaan uit, al schaarden groepen zoals Hamas en Islamitische Jihad zich vrij snel achter die eisen. Sindsdien zijn al bijna 200 Palestijnen gedood. Onder hen zijn veel burgers en ook 41 minderjarigen. Ook een Israëlische soldaat is gedood.

Israël en Hamas hebben al drie oorlogen uitgevochten in de Gazastrook en dan rekenen we de kleinere en soms dagelijkse confrontaties niet mee. De blokkade van de Gazastrook heeft de toch al niet riante levensomstandigheden van de bijna twee miljoen bijeengepakte Palestijnen veel zwaarder gemaakt. Stroom is een luxe, kraanwater is vaak niet te drinken en volgens de Verenigde Naties is de Gazastrook "onbewoonbaar" aan het worden.

De Gazastrook werd in 1967 bezet door Israël dat er nadien ook enkele Joodse kolonies vestigde. In 2005 trok Israël alle kolonisten en militairen uit de Gazastrook weg, maar sinds Hamas daar twee jaar later de macht overnam van de Palestijnse Autoriteit, is dat gebied zo goed als volledig geïsoleerd. Israël behoudt de controle over een groot deel van de grens en over het luchtruim en de kustwateren. Die andere korte grens is er met Egypte, maar Hamas leeft in onmin met het regime in Caïro.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen