AFP or licensors

Facebook wil livestreams inperken na drama Christchurch: "We zijn  het eens met de kritiek"

Facebook onderzoekt of het beperkingen kan opleggen aan livestreams, na de aanslagen in Christchurch in Nieuw-Zeeland. Dat schrijft topvrouw Sheryl Sandberg van Facebook in een open brief én in een bericht aan alle facebook- en instagramgebruikers in Nieuw-Zeeland. De dader van de aanslagen in Christchurch zond twee weken geleden live uit via Facebook hoe hij mensen doodschoot in twee moskeeën. 

17 minuten lang filmde de dader van de aanslagen in Christchurch met een bodycam hoe hij 50 mensen doodschoot in 2 moskeeën. Hij zond de beelden live uit via de livestreamfunctie van Facebook. Nadien duurde het een tijdje voor de stream weggehaald werd, en de beelden gingen de wereld rond. Facebook kreeg daarvoor een storm van kritiek. 

Facebook reageert nu op die kritiek met een open brief in de krant de New Zealand Herald, en de tekst wordt ook verstuurd naar alle Facebook- en Instagramgebruikers in het land. 

"Velen van jullie hebben terecht vragen gesteld over hoe online platforms als Facebook gebruikt zijn voor de verspreiding van verschrikkelijke video's van de aanslag. We hebben de kritiek gehoord dat we meer moeten doen en zijn het ermee eens", schrijft Sandberg. "Mensen met slechte bedoelingen zullen altijd proberen om onze veiligheidsmaatregelen te omzeilen. Daarom moeten we hard blijven werken om ze voor te blijven." 

Maatregelen

De maatregelen die Facebook aankondigt, zijn nog niet heel concreet, maar het bedrijf bekijkt onder meer of de livestreamfunctie kan ingeperkt worden bij mensen die zich eerder al misdragen hebben. Het onderzoekt ook hoe video's met geweld sneller herkend kunnen worden, om de verspreiding ervan te voorkomen.

Een andere maatregel die Sandberg aankondigt, is dat Australische en Nieuw-Zeelandse "haatgroepen" op Facebook verwijderd zullen worden. 

Meest gelezen