Acteur George Clooney (links), sultan Hassanal Bolkiah (rechts)

George Clooney: "Gaan we echt mee betalen voor schendingen van de mensenrechten?"

De Amerikaanse acteur George Clooney roept op tot een boycot van negen internationale luxehotels die in handen zijn van de Zuidoost-Aziatische oliestaat Brunei. De reden? Vanaf volgende week voert Brunei nieuwe, uiterst strenge straffen in voor holebi's. Wie "schuldig" wordt bevonden, wordt gestraft met de dood door steniging. "Gaan we echt mee blijven betalen voor de schendingen van mensenrechten?"  

Homoseksualiteit is verboden in Brunei, er staat momenteel maximaal 10 jaar gevangenisstraf op. Vanaf 3 april gelden veel strengere straffen. Wie seks heeft met iemand van hetzelfde geslacht, riskeert de doodstraf door steniging of geseling. Voor overspel wordt diezelfde straf ingevoerd. Wie een eerste keer betrapt wordt op diefstal verliest zijn hand, wie een tweede keer betrapt wordt zijn voet.

Acteur George Clooney is verontrust én verontwaardigd. "In de stroom van nieuwsberichten over een wereld die terugvalt op autoritaire leiders, slaat dit alles", schrijft hij in een column voor de entertainmentwebsite Deadline. Hij roept op tot een boycot van negen luxueuze vijfsterrenhotels in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië. Die hotels vormen de Dorchester Collection en zijn in handen van de Brunei Investment Agency (BIA), in casu, de sultan van Brunei.

Elke keer als we in die hotels overnachten, vergaderen of eten, stoppen we ons geld rechtstreeks in de zakken van mannen die hun burgers stenigen tot de dood omdat ze holebi zijn of overspel plegen

George Clooney

"Het zijn mooie hotels. De mensen die er werken zijn vriendelijk en behulpzaam en hebben niets te maken met wie de eigenaar is. Maar laat me duidelijk zijn: elke keer als we er overnachten, vergaderen of eten, stoppen we ons geld rechtstreeks in de zakken van mannen die hun burgers stenigen of zweepslagen geven tot de dood erop volgt, omdat ze holebi zijn of overspel plegen."

Clooney geeft toe dat hij zelf in veel van die hotels verbleven heeft, ook recent nog, "omdat ik mijn huiswerk niet gemaakt had en niet wist wie de eigenaar was."

"Gaan we echt de moord op onschuldige burgers financieren?"

Brunei is een schatrijke oliestaat, geleid door sultan Hassanal Bolkiah (72). Excentriek en controversieel. Hij heeft alle macht stevig in handen, naast sultan is hij ook premier, minister van Defensie en minister van Financiën. Hij regeert de facto als een dictator.

Bolkiah voerde in 2014 als eerste in Zuidoost-Azië de sharia in, de strenge islamitische wetgeving. In de loop der jaren wordt die wet steeds meer in de praktijk omgezet. De nieuwe straffen die vanaf 3 april zullen gelden, werden bijna geruisloos bekendgemaakt.

George Clooney maakt zich geen illusies: een boycot zal er niet voor zorgen dat er snel iets verandert. "Brunei is een koninkrijk en dit zal maar weinig effect hebben in het veranderen van hun wetten. Maar gaan we echt helpen betalen voor deze mensenrechtenschendingen? Gaan we echt de moord op onschuldige burgers helpen financieren?"

"Ik heb doorheen de jaren geleerd dat het geen zin heeft moordlustige regimes te schande te maken. Maar dat kan je wel doen bij banken, financiers en instituten die zaken met hen doen en ondertussen doen alsof hun neus bloedt."

De negen hotels in kwestie:

  • The Dorchester, Londen (VK)
  • 45 Park Lane, Londen (VK)
  • Coworth Park, Ascot (VK)
  • The Beverly Hills Hotel, Beverly Hills (VS)
  • Hotel Bel-Air, Los Angeles (VS)
  • Le Meurice, Parijs (Frankrijk)
  • Hotel Plaza Athenee, Parijs (Frankrijk)
  • Hotel Eden, Rome (Italië)
  • Hotel Principe di Savoia, Milaan (Italië)

Het sultanaat Brunei is een klein staatje op de noordkust van het eiland Borneo en is langs alle kanten omgeven door Maleisië. Er wonen iets meer dan 400.000 mensen. Het rijke oliestaatje werd in 1984 onafhankelijk van Groot-Brittannië.

Meest gelezen