Photograph by Emma Brennard BBC NHU 2016.

Indonesië sluit begin volgend jaar het "Jurassic Park-eiland" Komodo voor toeristen

Vanaf januari volgend jaar kunnen toeristen tijdelijk niet langer het beroemde eiland Komodo in het oosten van Indonesië bezoeken. Dat moet de bedreigde "drakensoort" beschermen. Het "Jurassic Park" met de reuzenvaranen is een van de toeristische trekpleisters van Indonesië. Toeristen kunnen de dieren echter nog altijd bekijken op de omliggende eilanden die open blijven.

Volgens de Indonesische overheid is de sluiting nodig om de unieke diersoort te beschermen. Tegelijk zullen er ook nieuwe bomen op het eiland worden aangeplant die inheems zijn in het oosten van Indonesië. In principe is de sluiting tijdelijk, maar de lokale overheid wil niet kwijt hoelang die zou duren.

Het Komodo National Park is de enige plek ter wereld waar u de reuzenvaranen in hun natuurlijke woongebied kan bekijken. Komodo wordt gesloten, maar u kan die dieren nog wel bekijken op kleinere omliggende eilandjes zoals Rinca of Padar die ook tot het natuurpark behoren en waar ook varanen rondlopen. .

Jaarlijks bezoeken 10.000 mensen de dieren in dat park. Dat zal dus tijdelijk  wat beperkt worden en u kan er enkel nog naartoe via de nabij gelegen haven van Labuan Bajo op het eiland Flores. Enkel daar zullen er nog tickets voor Komodo National Park verkocht worden. Daar kunnen toeristen ook bootjes huren voor de oversteek naar Komodo en de andere eilanden, een reis van iets minder dan een dag. Onderweg zijn er ook tal van plaatsen om al snorkelend of duikend de rijke zeefauna te ontdekken, want de omgeving van Komodo en Flores heeft onder water nog wel meer te bieden dan enkel varanen.

De reuzenvaraan of "naga komodo" is de grootste hagedis ter wereld. Hij bereikt een lengte van drie tot vier meter, maar er zijn er ook grotere bekend. Het dier is erg gevaarlijk, kan korte tijd snel lopen en bovendien is het speeksel van het dier erg giftig waardoor elke beet levensgevaarlijk is. Het beest is uitgegroeid tot nationaal dier van Indonesië. U kan die dieren ook zien in de zoo van grote Indonesische steden zoals Jakarta, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als in het wild.

Meest gelezen