Videospeler inladen...

Piramide van het Louvre rijst op vanuit gigantische kloof. Of toch niet?

Dit weekend is het 30 jaar geleden dat op de binnenplaats van het wereldberoemde Louvre-museum in Parijs de glazen piramide werd onthuld. Naar aanleiding van die verjaardag heeft de Franse beeldende kunstenaar JR een gigantische installatie rond de piramide aangelegd met als resultaat een indrukwekkende optische illusie.

De voorbije dagen hebben zo'n 400 vrijwilligers meegeholpen aan de installatie. Ze hebben ruim  2.000 stroken papier van 10 meter gekleefd rond de piramide. Het resultaat: een gigantisch "trompe-l'oeil" waardoor de piramide zowaar uit een diepe kloof lijkt op te rijzen. De titel van de installatie is "het geheim van de grote piramide".

Ter plaatse is de optische illusie zelf zichtbaar op twee grote schermen die beelden doorgestuurd krijgen van een camera geïnstalleerd op het dak van het Louvre.   

Aanleiding voor de installatie is de 30e verjaardag van de ruim 21 meter hoge piramide op de binnenplaats van het Louvre. Op 29 maart 1989 werd die onthuld door de toenmalige Franse president François Mitterrand. Het gebouw werd ontworpen door de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei.

Kunstenaar JR is overigens niet aan zijn proefstuk toe. Drie jaar geleden liet hij de piramide dankzij een optische illusie verdwijnen.

ISOPIX
ISOPIX
ISOPIX

Uit het archief: 30 jaar geleden werd de glazen piramide op de binnenplaats van het Louvre onthuld

Videospeler inladen...

Meest gelezen