Alexander De Croo (Open VLD).

Open VLD wil hogere pensioenen, dus: "zorg dat iedereen een groepsverzekering krijgt"

Een maandelijks pensioen van 1.500 euro, dat is een minimum voor iedereen die een volledige loopbaan gewerkt heeft, zegt minister en vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) in Het Nieuwsblad. Zijn partij wil daarom dat iedereen die werkt een groepsverzekering met een aanvullend pensioen krijgt.

De verkiezingen naderen en dan zijn proefballonnetjes en wilde ideeën niet van de lucht. Open VLD bespreekt volgend weekend op een congres enkele sociaal-economische voorstellen, maar Alexander De Croo licht al een tipje van de sluier op.

Zijn partij vindt dat de pensioenen omhoog moeten. "De vorige regering heeft dat voor een deel in de wettelijke pensioenen gedaan", zegt De Croo. "Maar een pensioen is een combinatie van wat men noemt de 'eerste pijler', het wettelijke pensioen, en een aanvullend pensioen of een groepsverzekering. Je ziet dat vandaag ongeveer 75 procent van de werknemers daar toegang toe heeft. Een vierde heeft dat niet en dat is een probleem."

We moeten zorgen dat iedereen die een volledige loopbaan gewerkt heeft een pensioen van minimum 1.500 euro kan krijgen

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD)

Daarom stelt zijn partij voor om dat aanvullende pensioen voor iedereen te verplichten. "We moeten zorgen dat iedereen die een volledige loopbaan gewerkt heeft een pensioen van minimum 1.500 euro kan krijgen. Daar moeten we naartoe."

Fiscaal aantrekkelijk

De Croo merkt ook op dat de werkgevers bij zo'n aanvullend pensioen in een groepsverzekering niet altijd veel bijdragen. Ook dat moet dan veranderen, vindt hij. "Wij stellen voor om die bijdragen op te trekken tot minimum 3 procent van het loon."

Best opmerkelijk voor een partij die toch heel wat werkgevers en ondernemers onder zijn kiezers heeft. Maar De Croo sust: "Pensioenen zijn een gedeelde maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als wij willen dat mensen de handen uit de mouwen steken en ervoor zorgen dat ons land vooruit gaat, moeten wij ze ook zekerheid kunnen geven. Maar wij zullen daarbij wel een voorstel doen om dat fiscaal aantrekkelijk te maken voor de werkgever, zodat de impact qua loonkost minimaal kan zijn."

Meest gelezen