Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Opgenomen telefoongesprek brengt  Canadese premier Trudeau nog verder in de problemen

In Canada is een opgenomen telefoongesprek opgedoken dat zou aantonen dat de regering voormalig minister van Justitie Jody Wilson-Raybould onder druk heeft gezet om zich soepel op te stellen in een omkoopaffaire. Premier Justin Trudeau zou daar zelf bij betrokken zijn.

De zaak dook in februari op en toen heeft minister van Justitie Jody Wilson-Raybould ontslag genomen. Volgens haar werd ze herhaaldelijk door premier Justin Trudeau en hoge functionarissen onder druk gezet om een soepele regeling uit te werken voor een omkoopaffaire bij SNC-Lavalin, een grote Canadese bouwgroep.

Onlangs is een parlementair onderzoek afgelopen. Ex-minister Wilson-Raybould verklaarde dat de regering niets illegaals had gedaan, maar sprak toch over praktijken die ze moreel onaanvaardbaar vindt. Nu heeft ze dus een opgenomen telefoongesprek vrijgegeven waaruit zou blijken dat een intussen ontslagen stafchef van Trudeau druk op haar uitoefende en verdoken dreigementen uitte. 

In de zaak zijn ook een andere minister en enkele topfunctionarissen opgestapt. De liberale regering zegt dat er niets onwettelijk gebeurd is, maar dat ze wel bezorgd is over het verlies van banen bij het bedrijf dat betrokken was bij de omkoopaffaire.

Bedreigt affaire de regering-Trudeau?

De kwestie heeft de populariteit van premier Justin Trudeau een flinke knauw toegebracht. Sinds begin dit jaar is die populariteit al met tien procent gedaald en in oktober zijn er federale verkiezingen.

Nu hadden Trudeau en zijn regering weliswaar niet rechtstreeks te maken met de omkoopaffaire bij SNC-Lavalin. Dat is een van de grootste bouwbedrijven ter wereld met zetel in Quebec. Tussen 2001 en 2011 zou SNC-Lavalin Libische ambtenaren van het regime van Moe'ammar al-Khaddafi omgekocht hebben om grote contracten in de wacht te slepen. Het bedrijf riskeert nu niet enkel een boete, maar ook voor jaren uitgesloten te worden van overheidscontracten in Canada.

Volgens Trudeau en zijn regering zou dat banen kunnen kosten en hij zou dus aangestuurd hebben op enkel een boete voor het bedrijf. In Canada werken er 9.000 mensen bij SNC-Lavalin, vooral dan in de provincie Quebec. Die provincie is cruciaal voor de verkiezingen. Als de liberalen van Trudeau daar winnen, lijken ze op koers om aan de macht te blijven in Canada. Zoniet zou het machtsevenwicht kunnen omslaan.

In de peilingen hadden de conservatieven hun achterstand op Trudeau al deels opgehaald en dat schandaal doet daar geen goed aan. Alleszins is het "propere imago" van de jonge premier die in 2015 aan de macht kwam, aangetast.

Meest gelezen