Archiefbeeld: kinderen na de gasaanval op de Syrische stad Douma in 2018

Plant België een gifgasaanval in Syrië? "Klassieke fakenews-campagne van Rusland"

Russische en Iraanse websites schrijven vandaag dat ons land een gifgasaanval aan het plannen is in Syrië. De aanval zou in samenwerking met Frankrijk gebeuren, en er zou chloorgas aan te pas komen. Volgens VRT NWS-journalist Jens Franssen gaat het om een klassieke campagne van fake news. "Het is overigens niet de eerste keer dat ons land specifiek geviseerd wordt door Russische desinformatie." Ook Defensie bij ons ontkent het hele verhaal.

Volgens de Russische majoor-generaal Viktor Koeptsjisjin is ons land een chemische aanval aan het voorbereiden in het noorden van Syrië. Volgens de Russische mediazender RT.com doet ons land dat samen met Frankrijk en terreurorganisatie Al Qaeda. Materiële bewijzen worden er niet geleverd. Het nieuws wordt gretig opgepikt door Iraanse en Syrische media.  

False flag-operatie

De Russische generaal waarschuwt dat er een zogenoemde "false flag"-operatie aan de gang is: België en Frankrijk plannen een chemische aanval, en nadien zal de schuld in de schoenen van Rusland, of Ruslands bondgenoot Bashar al-Assad, president van Syrië, worden geschoven.

Een "false flag" is een klassieke en beproefde methode waarbij in het verleden incidenten werden gecreëerd om een groter conflict uit te lokken.

"In dit geval wil Rusland echter vooral een rookgordijn optrekken", legt Jens Franssen uit in "De ochtend" op Radio 1. " Voor eigen publiek beschuldigt het een Westerse inlichtingendienst van het opzetten van een oorlogsmisdaad én tegelijk zaait het verwarring en onduidelijkheid. In het verleden hebben we echter kunnen vaststellen, dat er in Syrië wel degelijk chemische wapens zijn ingezet, kort voor of na dit soort berichten." De meeste incidenten met chemische wapens zijn echter door de onafhankelijke waakhond van de VN, de OPCW, aan het Syrische regime toegeschreven.  

België al eerder slachtoffer Russische desinformatie

Het is niet de eerste keer dat ons land slachtoffer is van Russisch fake news of misinformatie. In 2016 beschuldigde Rusland Belgische F-16's van bombardementen met burgerslachtoffers in Syrië. "Al snel is toen gebleken dat de Belgische F-16's wel degelijk in de lucht waren, maar boven buurland Irak", zegt Franssen.

Ons land heeft niet de traditie, of zelfs maar de middelen voor zo'n operatie. Kortom: fake news

"Dat Rusland ons land viseert, hoeft niet te verbazen", aldus Franssen. "Ons land heeft een zwakke veiligheidscultuur en is een kneusje binnen de NAVO."

De Belgische inlichtingendienst die buitenlandse operaties uitvoert, is de militaire inlichtingendienst ADIV. "Ons land heeft niet de traditie, het netwerk, of zelfs maar de middelen om vandaag zo'n gevoelige operatie in oorlogsgebied op te zetten. Kortom: fake news," besluit Franssen.  

Ook Defensie ontkent het hele verhaal. "België respecteert de conventie over chemische wapens en doet niet aan dit soort oorlogsvoering", klinkt het.

 

Beluister hier het gesprek met Jens Franssen in "De ochtend" op Radio 1:

Onze reporter Jan Balliauw geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen