Een betoging van harde brexiteers gisteren in Londen. Zij zijn boos omdat hun land niet zoals beloofd op die dag uit de EU is gestapt.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Premier May overweegt vierde stemming in Lagerhuis om haar brexitakkoord te redden

De Britse regering blijft hoopvol dat ze een aantal neen-stemmers kan overhalen om alsnog het akkoord dat Theresa May met de EU gesloten heeft over een ordelijke brexit, goed te laten keuren. Gisteren is dat akkoord voor de derde keer weggestemd door het Lagerhuis.

Bij de stemming gisteren verloor het voorstel van May met een verschil van 58 stemmen. Onder hen waren 34 Conservatieven, zowel harde "brexiteers" als tegenstanders van de brexit. Bij de vorige stemming twee weken geleden bedroeg het aantal neen-stemmers 149.

Volgens de Britse omroep BBC probeert de premier nog altijd om voldoende steun te vinden in het parlement om het akkoord in een of andere vorm alsnog te laten goedkeuren voor 12 april, de datum dat het Verenigd Koninkrijk nu uit de Europese Unie zou stappen. "Het zou in de goede richting gaan", aldus een bron in Downing Street 10, de ambtswoning van premier May.

De regering zou niet veel op hebben met alternatieve voorstellen die het Lagerhuis vanaf maandag opnieuw zou bespreken. Die zijn geïnspireerd op twee van de acht voorstellen van parlementsleden die vorige woensdag zijn weggestemd. Er waren er echter twee waarbij het verschil niet zo groot was en beiden sloegen op een nauwe band tussen de EU en het VK na de brexit.

Het meest succesvolle voorstel kwam slechts acht stemmen te kort voor een goedkeuring. Het kwam van de Conservatieve "remainer" en voormalig minister Ken Clark, die een douane-unie wou tussen de EU en het VK. Op die manier zou het handelsverkeer relatief weinig hinder ondervinden van de brexit. Die voorstellen van het parlement zijn echter niet bindend voor de regering, maar kunnen wel richtinggevend zijn, zeker als er geen alternatief meer is.

Hoe dan ook moet er tegen 12 april een oplossing zijn, anders crasht het VK zonder enig akkoord uit de EU en dat zou de handel over het Kanaal zwaar schaden. 

Meest gelezen