Jaroslav Paska

Slovakije wijst Europees verdrag inzake geweld tegen vrouwen af

Het Slovaakse parlement heeft vrijdag gestemd tegen de goedkeuring van het Verdrag van Istanbul, inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Het verdrag zou in strijd zijn met de definitie van het huwelijk in de Slovaakse grondwet als een heteroseksuele vereniging.

Het Verdrag van Istanbul van de Raad Van Europa is een van de eerste juridisch bindende instrumenten op Europees niveau om geweld tegen vrouwen, huishoudelijk geweld en genitale verminking bij vrouwen te bestrijden. Het document is door 21 van de 28 lidstaten van de Europese Unie goedgekeurd. Hoewel het verdrag niet uitdrukkelijk over het homohuwelijk spreekt, beschouwen vele Slovaken de tekst als een gevaar voor de traditionele gezinsstructuur.

"We vragen de Slovaakse regering om het proces dat naar de goedkeuring van het Verdrag van Istanbul leidt, stop te zetten", zei Jaroslav Paska, ondervoorzitter van de Slovaakse nationale partij (SNS), vrijdag tegen de pers. De SNS vraagt al langer dat Slovakije het verdrag niet goedkeurt. "Onze grondwet laat niet toe om een partnerschap te omschrijven zoals het verdrag dat doet", aldus Paska. In 2014 keurde het Slovaakse parlement een amendement op de grondwet goed dat het huwelijk omschrijft als een vereniging van een man en een vrouw, wat de aanleiding was van protesten door mensenrechtengroepen.

Volgens Slovaakse organisaties die voor vrouwen opkomen, schaadt de afwijzing van het Verdrag van Istanbul het engagement dat Bratislava toont voor de mensenrechten en de waarden van de Europese Unie. "Het is een verlies voor alle vrouwen die slachtoffer zijn van geweld", reageerde Karin Jurekova, directeur van Progresfem, een ngo die raad geeft aan vrouwelijke slachtoffers van geweld.

Meest gelezen