Uitrol vingerafdrukken op identiteitskaart loopt mogelijk vertraging op

De toevoeging van vingerafdrukken op de identiteitskaart loopt mogelijk vertraging op, misschien zelfs tot september of oktober. Dat schrijft Het Belang van Limburg en wordt bevestigd door de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). De wet heeft vertraging opgelopen, omdat de regering in lopende zaken is gegaan. Maar uitstel is geen afstel, klinkt het.

Eind vorig jaar, nog voor de val van de regering Michel-I, keurde de Kamer de wet op de toevoeging van vingerafdrukken op de elektronische identiteitskaart goed. De afdrukken van de linker- en rechterwijsvinger zullen op de chip van de eID komen te staan, om zo identiteitsfraude te bestrijden.

De testfase begint eind april en de eigenlijke uitrol is voorzien voor juni. Maar die uitrol loopt mogelijk vertraging op, bevestigt de woordvoerder van bevoegd minister De Crem, Erik Eenaerts. Een concrete nieuwe datum is er nog niet.

Het mogelijke uitstel betekent in elk geval niet dat de beslissing wordt teruggedraaid, benadrukt Eenaerts. "De achterstand heeft niets met drukkingsgroepen te maken, enkel met de situatie van lopende zaken. We voeren de regeringsbeslissing uit."

De maatregel veroorzaakte al heel wat protest. Zo maakte privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert vorige week bekend dat hij naar het Grondwettelijk Hof stapt. Hij haalde daarvoor al bijna 23.000 euro op via een crowdfundingsactie. Een studie van de onderzoeksgroep Computer Security and Industrial Cryptography (COSIC) van de KU Leuven noemde de maatregelen dan weer "onduidelijk, overbodig, disproportioneel en bovendien nog eens bijzonder risicovol". En ook de Privacycommissie leverde een negatief advies af.

Meest gelezen