Voorlopig geen dotatie voor prinses Elisabeth, ze gaat eerst studeren "zonder verplichtingen"

Kroonprinses Elisabeth zal bij haar 18de verjaardag in oktober geen dotatie ontvangen. Haar ouders, koning Filip en koningin Mathilde, willen dat hun dochter in alle rust haar studies kan voortzetten, zonder de verplichtingen die bij zo'n dotatie komen kijken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en bronnen bevestigen het aan VRT NWS.

Wanneer kroonprinses Elisabeth op 25 oktober 18 jaar wordt, dan heeft ze in principe recht op een dotatie, een jaarlijks bedrag waarmee ze haar werking en personeel kan betalen. Maar dat zal dus voorlopig niet gebeuren. Koning Filip en koningin Mathilde willen hun dochter nog niet opzadelen met de verplichtingen die bij zo'n dotatie horen.

Wie een dotatie krijgt, moet onder meer een "Huis" oprichten, met eigen personeel. Elisabeth zou ook een officiële agenda moeten hebben, activiteiten moeten organiseren én verslag uitbrengen bij het parlement en het Rekenhof. Te veel voor een tiener die nog aan haar hogere studies moet beginnen. 

Eerst studeren

Prinses Elisabeth zit op dit moment op school in het Atlantic College in Wales, een internationaal instituut waar tieners uit 119 landen les volgen. Daar zal ze zeker nog blijven tot de zomer van 2020. Daarna begint Elisabeth hoogstwaarschijnlijk met hogere studies, en mogelijk krijgt ze ook nog een militaire opleiding. Zo lang haar studies duren, zal ze geen dotatie krijgen, klinkt het.

Geen bedrag

Over de toekomstige dotatie voor prinses Elisabeth doet een bedrag de ronde van 920.000 euro per jaar. Maar dat kan niemand bevestigen aan VRT NWS. Ter vergelijking: de dotatie van haar vader koning Filip bedraagt dit jaar 12,2 miljoen euro. Haar oom prins Laurent krijgt 320.000 euro.

In Nederland is wél  beslist dat kroonprinses Amalia vanaf haar 18de een dotatie krijgt van 1,4 miljoen euro per jaar. Daar kwam vanuit de politiek veel kritiek op. 

Meest gelezen