Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Slovakije krijgt voor het eerst een vrouw als president: liberale en pro-Europese Zuzana Čaputová wint verkiezingen

De liberale en pro-Europese advocate Zuzana Čaputová heeft de Slovaakse presidentsverkiezingen gewonnen. Dat blijkt uit de bijna volledige resultaten van de tweede verkiezingsronde. Čaputová wordt de eerste vrouwelijke president in de geschiedenis van het land. 

De kandidate van de Progresívne Slovensko kreeg 58 procent van de stemmen achter haar naam. Ze nam het op tegen Europees commissaris Maros Sefcovic, de kandidaat van de regerende sociaaldemocraten van de Smer-SD. 

Tijdens de eerste ronde op 16 maart traden een tiental politici aan in een poging om uittredend president Andrej Kiska af te lossen. Die maakte in mei vorig jaar al bekend dat hij zichzelf niet zou opvolgen als president. Geen van de kandidaten haalde meer dan 50 procent, waardoor een tweede ronde nodig was op 30 maart.

"Ik heb mevrouw Čaputová net gebeld om haar te feliciteren met haar overwinning. Ik zal haar een bos bloemen sturen, want de eerste vrouwelijke president van Slovakije verdient een ruiker", verklaarde Sefcovic. Čaputová zelf liet al weten een "duidelijke pro-Europese houding" te willen aannemen in haar nieuwe functie.

De 45-jarige advocate heeft ook een reputatie als milieuactiviste en voorvechtster in de strijd tegen corruptie.

Nieuwkomer in de politiek

Het officiële eindresultaat van de verkiezingen wordt deze namiddag gepubliceerd, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De eedaflegging van de nieuwe president is gepland voor 15 juni. De president heeft in Slovakije een aantal belangrijke functies, maar de grootste macht ligt wel bij de premier en de regering. 

Čaputová is een nieuwkomer in de politiek, maar ze kan rekenen op de steun van aanhangers van de protestbeweging die werd opgezet na de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak in februari 2018. De 27-jarige Kuciak werd samen met zijn partner Martina Kusnirova doodgeschoten in hun woning in het Slovaakse Velka Maca. Hij deed onderzoek naar gevallen van corruptie waarbij de Italiaanse maffia en politici uit de entourage van de premier betrokken waren.

De zaak veroorzaakte een politieke crisis in het land. In maart 2018 stapten de minister van Cultuur en de minister van Binnenlandse Zaken op onder druk van de oppositie en een deel van de regeringscoalitie. Niet veel later volgden ook premier Robert Fico en de chef van de politie. Die nam ontslag nadat tienduizenden mensen op straat waren gekomen om hem onder druk te zetten.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen