Arabische Liga kan breuk met Qatar niet dichten, ondanks eensgezindheid over de Golanhoogten

De top van de Arabische Liga in Tunis is er niet in geslaagd om de breuk tussen Qatar en de andere Golfstaten te dichten. De emir van Qatar is boos vertrokken. Wel hebben de lidstaten eensgezind de annexatie van de Syrische Golanhoogten door Israël afgewezen en dat is een terechtwijzing voor de Amerikaanse president Trump.

De top in Tunis was de eerste sinds de boycot van Saudi-Arabië, de meeste andere Golfstaten en Egypte tegen het emiraat Qatar en er werd gehoopt op enige toenadering. Dat is niet gelukt, want emir Tamim bin Hamad al-Thani van de Golfstaat Qatar is onverwacht naar huis vertrokken. Zijn delegatie is wel gebleven.

Waarom de emir van Qatar is weggelopen, is niet meegedeeld, maar wellicht was hij boos omdat de topman van de Arabische Liga, de Egyptenaar Ahmed Abdul Gheit, in een toespraak de lof had gezwaaid over Saudi-Arabië. Het is net dat land dat de andere Golfstaten en Egypte kon overhalen om een diplomatieke en economische boycot tegen Qatar te organiseren omdat dat land "het terrorisme zou ondersteunen" en "te nauwe banden onderhoudt met Iran", een rivaal van Saudi-Arabië in de Perzische Golf.

Ook elders is de eenheid ver te zoeken in de Arabische wereld. De zetel van Syrië bleef vacant omdat de meeste andere landen het regime van de Syrische leider Bashar al-Assad niet langer erkennen en omdat dat land in 2011 bij het begin van de burgeroorlog geschorst is als lid van de Arabische Liga.

Eensgezind over de Golan en Jeruzalem

De deelnemers aan de top waren het wel eens in hun veroordeling van de annexatie van de Syrische Golanhoogte door Israël. Ze begrijpen niet dat de Amerikaanse president Donald Trump -toch een nauwe vriend van de Saudi's- onlangs de Israëlische soevereiniteit over de Golan erkend heeft.

Dat komt slechts enkele maanden nadat de VS ook al Jeruzalem erkend hadden als hoofdstad van Israël. Op die manier zet Trump de Arabische bondgenoten zoals de Saudi's en Egypte wel erg onder druk.

De leiders van Algerije en Soedan waren niet aanwezig. Zij bleven thuis om de volksprotesten in eigen land het hoofd te bieden.

Meest gelezen