Archieffoto 2018, grensovergang Gaza-Israël
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Grens tussen Israël en Gaza weer open na vijf dagen onrust

Na vijf dagen van onrust is de grensovergang tussen Israël en Gaza weer open. Vannacht zijn er nog vijf raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook op Israël. maar die veroorzaakten geen schade in Israël omdat ze in onbebouwd gebied vielen. Het Israëlische leger heeft vannacht wel teruggeslagen met verschillende aanvallen op stellingen van de radicaalislamitische beweging Hamas die de Gazastrook bestuurt.

Na vijf dagen van onrust wil Israël niet verder laten escaleren, zegt het Israëlische leger. “Om de situatie niet verder te laten escaleren, heeft Israël de grens weer geopend.”

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Gisteren nog verzamelden tienduizenden inwoners van Gaza aan de Israëlische grens. Ze hielden er een protestactie om de eerste verjaardag van de Marsen van de Terugkeer te herdenken.

Die wekelijkse protesten begonnen een jaar geleden na de vieringen rond de 70ste verjaardag van de stichting van Israël. Bij het protest van zaterdag kwamen zeker drie demonstranten om het leven en raakten honderden Palestijnen gewond.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Hamas steeds meer onder vuur door Palestijnen

Het is al meer dan week onrustig bij Gaza. Vorige week raakte een huis bij tel Aviv zwaar beschadigd nadat het werd geraakt door een raket die werd afgevuurd vanuit Gaza. Volgens Hamas werd de raket per vergissing afgevuurd. Eerder deze maand werd ook al eens een raket per vergissing afgevuurd vanuit Gaza.

Intussen komen er steeds meer berichten dat binnen Gaza steeds meer oppositie is tegen Hamas, dat Gaza bestuurt. Burgers zijn kwaad omdat Hamas niets aan de groeiende armoede doet, anderzijds zijn er steeds assertiever wordende splinterbewegingen die vinden dat Hamas zich te zacht opstelt tegenover Israël.

Foto inslag Gaza stad, archieffoto
AFP or licensors

Meest gelezen