Videospeler inladen...

Honderden migranten opgesloten onder grensbrug El Paso in Texas: leven en slapen op de grond in de kou

Honderden migranten uit Guatemala, El Salvador en Honduras zitten opgesloten onder de grensbrug tussen El Paso, Texas, en Ciudad Juarez in Mexico. De Paso del Norte brug. De gestrande immigranten zijn opgepakt door de Amerikaanse grenspolitie. Ze leven en slapen in de open lucht, op de grond, slechts verwarmd door zilverdekentjes. Sommigen kunnen in de tent slapen, maar die is niet groot genoeg.

‘s Nachts kan het heftig waaien in El Paso en dan wordt het vrij koud. Boven hen droppen tientallen duiven hun poep op hun openluchtdekentjes. Hadden velen het geweten, zegt een anonieme migrant, dan waren ze nooit naar hier gekomen. Dit is niet zoals ze zich de Amerikaanse Droom hadden voorgesteld na een lange tocht.

Nog voor de zon opgaat, maken de grensagenten hen wakker voor het ontbijt. Er zijn flink wat kinderen bij, en die huilen soms. Ik zag enkele migranten aan het hek teken naar me doen, vragend om een sigaret, maar spreken met de pers mochten ze van de Border Patrol niet. 

Bekijk hieronder beelden van de migranten onder de brug:

Videospeler inladen...

De migranten zitten er, omheind door prikkeldraad, omdat er geen plaats meer is in de detentie- of opvangcentra. Zo’n 570 migranten per dag worden op die plek aangehouden. Vaak melden ze zich zelf bij de grenspolitie na een lange tocht en hopen op asiel in de VS. Meestal zijn ze gevlucht voor drug-en bendegeweld in eigen land, of voor schrijnende armoede.

Het aantal gestrande migranten in El Paso is de afgelopen weken heel fors gestegen, zegt de Amerikaanse overheid. Zo veel zelfs dat de Amerikaanse president Trump ermee dreigt om alle grensovergangen vanuit Mexico de komende week af te sluiten. Volgens Trump moet Mexico de migranten en vluchtelingen in Mexico houden. Trump dreigt er ook mee de hulp aan landen als Guatemala en Honduras verder terug te schroeven. 

De Amerikaanse president Donald Trump wil binnenkort beginnen met de bouw van een stuk muur in El Paso. Tussen haakjes: volgens de officiële statistieken - anders dan de president beweert - is El Paso, Texas een van de veiligste steden in de hele VS. De stad telt ongeveer 680.000 inwoners.

Meest gelezen