Videospeler inladen...

Japanners bewonderen bloemenpracht van de kerselaar

In Japan staat de Japanse sierkers of kerselaar in bloei, sakura genoemd. De bloemenpracht lokt heel wat kijklustigen uit binnen- en buitenland. De bloeiperiode beperkt zich tot enkele weken en heeft een groot belang in Japan.

De bloesem van de sierkers is naast de chrysant de nationale bloem van Japan. Naar het uitkomen van de paarse bloesems wordt met spanning uitgekeken door jong en oud en de weerkundigen proberen te voorspellen wanneer dat het geval zal zijn. Dat is niet eenvoudig, want er zijn grote verschillen in weer tussen het zuidelijke Okinawa en het noordelijke eiland Hokkaido. (Lees verder onder de foto).

Het openen van de bloesems is zo goed als een nationale feestdag. Japanners -en in groeiende mate ook buitenlandse toeristen- trekken dan massaal naar parken met kerselaars voor een picknick of het nemen van de foto's met de paarse bloesempracht.

Het gebruik zou teruggaan tot de achtste eeuw toen leden van de keizerlijke familie en hun gevolg zich bij het begin van de lente naar buiten begaven voor een picknick onder de bomen. Sindsdien zijn duizenden haiku-gedichten geschreven door generaties Japanners onder de sakura.

De sakura die slechts enkele weken bloeit, staat ook symbool voor het heropleven van de natuur na de koude winter, maar vooral ook voor de vergankelijkheid van schoonheid en van het leven, een belangrijk concept in de Japanse geest en het boeddhisme.

Meest gelezen