Video player inladen...

Komiek Zelenski wint eerste ronde van Oekraïense presidentsverkiezingen

Volodimir Zelenski, een stand-upcomedian en acteur, heeft overtuigend de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraïne gewonnen met 30 procent van de stemmen. De helft van de stemmen is intussen geteld. Huidig president Petro Porosjenko eindigt tweede met bijna 17 procent. Zelenski en Porosjenko zullen het tegen elkaar opnemen in de tweede ronde, over drie weken.

Nu bekend is dat Zelenski en Porosjenko zullen strijden om het presidentschap, lijkt oud-premier Joelija Timosjenko af te vallen. Ze strandt op de derde plaats met zo'n 13 procent van de stemmen. Timosjenko heeft laten weten dat ze volgens haar eigen exitpoll tweede is geëindigd, en dat zij dus doorgaat naar de volgende ronde, maar de eerste officiële resultaten spreken dat tegen.

Over het algemeen verliepen de verkiezingen rustig. De Oekraïense politie kreeg wel meer dan 1.600 klachten binnen over overtredingen tijdens het stemmen. Die klachten gingen over het omkopen van kiezers, illegale propaganda op de stembureaus en problemen met stemformulieren.

Zelenski, Porosjenko en Timosjenko brachten hun stem uit onder grote media-aandacht. Huidig president Porosjenko bracht zijn hele familie mee. Zijn kleinzoontje trapte bijna zijn stembiljet kapot, waardoor het ongeldig zou geweest zijn.

Acteur-president

Volodimir Zelenski heeft geen enkele politieke ervaring. Waar hij precies voor staat, is onduidelijk. Hij is bekend van een tv-serie waarin hij de president speelt. In zijn campagne lopen feit en fictie in elkaar over.  In de ogen van veel, vaak jonge Oekraïners is hij een frisse wind en is hij niet aangetast door de corrupte Oekraïense achterkamerpolitiek. 

Zijn kiezers hebben geen vertrouwen meer in het beleid van president Porosjenko, die de corruptie niet aan banden heeft kunnen of willen leggen en ook geen vrede heeft kunnen brengen voor het oosten van Oekraïne, waar nog altijd oorlog woedt met pro-Russische rebellen.

De twee zullen het over drie weken, op 21 april, tegen elkaar opnemen in de beslissende, tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

Huidig president Petro Porosjenko brengt zijn stem uit in Kiev, samen met zijn familie.
AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen