Herlees liveblog - 8.000 deelnemers aan klimaatbetoging in Brussel, 78 "gele hesjes" opgepakt

In Brussel waren er deze namiddag vijf verschillende betogingen. De grootste manifestatie was die van de klimaatactivisten. Daarbij was ook een delegatie van "gele hesjes", van wie sommigen overgingen tot baldadigheden. 78 mensen zijn bestuurlijk aangehouden en inmiddels weer vrijgelaten. Lees hieronder het verslag van een bewogen namiddag.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Twee derden van relschoppers zijn buitenlander

Een kleine twee derden van de 78 relschoppers die de Brusselse politie heeft opgepakt zijn buitenlanders: 30 Fransen, 16 Nederlanders, 1 Duitser, 1 Portugees en 1 Australiër. Ze hadden zich aangesloten bij de betoging van de gele hesjes. Alle relschoppers zijn intussen weer vrijgelaten.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

78 amokmakers bestuurlijk aangehouden, 1 agent gewond

In de marge van de klimaatbetoging in Brussel zijn 78 amokmakers aangehouden. Het gaat voornamelijk om "gele hesjes" die meeliepen in de klimaatmars. In de Wetstraat brachten ze schade aan aan gebouwen en gooiden ze met voorwerpen naar de politie. Een agent raakte daarbij gewond, 78 relschoppers zijn bestuurlijk aangehouden. Dat laat Olivier Slosse van de Brusselse politie weten.

Videospeler inladen...

Ann De Bie: "Klimaatbetogers hopen dat boodschap niet overschaduwd wordt door relschoppers"

De klimaatbetogers zijn ondertussen aangekomen aan het Jubelpark, wat meteen het einde van de betoging is. "De 8.000 betogers hopen dat hun boodschap wordt gehoord en dat het niet wordt overschaduwd door de 200 relschoppers."

Videospeler inladen...

Ook 7.000 klimaatbetogers in Luik

Ook in Luik zijn mensen op straat gekomen voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Bij aanvang waren er zo'n 2.000 deelnemers, maar gaandeweg sloten steeds meer mensen zich aan. Uiteindelijk waren er 7.000 klimaatbetogers. 

Tientallen "gele hesjes" opgepakt

Bij de onlusten in de marge van de klimaatbetoging in Brussel zijn tientallen "gele hesjes" opgepakt. Volgens een voorlopige schatting van de politie gaat het om 70 amokmakers.

Resterende gele hesjes op rotonde Schumanplein

In de klimaatmars zijn nu nog nauwelijks gele hesjes te zien. De resterende gele hesjes hebben zich verzameld op de rotonde aan het Schumanplein. 

Koen Wauters ter plaatse: "Even schermutselingen door enkele gele hesjes, sfeer was gespannen"

VRT NWS-journalist Koen Wauters was op de plek waar de sfeer even grimmig werd. "Enkele gele hesjes zijn gestopt en er werden ruiten ingeslagen. Zij werden gescheiden van de rest, daarbij werd er geduwd en getrokken. De klimaatbetogers proberen nu door te lopen. Je voelt dat de sfeer gespannen was." Ondertussen is de rust weergekeerd. 

Videospeler inladen...

Klimaatbetoging kan opnieuw verdergaan na interventie van politie tegen gele hesjes

In de Wetstraat is de politie moeten tussenbeide komen toen verschillende gele hesjes zich bezondigden aan beschadigingen en agressie. Daardoor stond de mars van de klimaatbetogers een tijdje stil, maar nu kan de mars opnieuw vertrekken. "De rust lijkt weergekeerd", laat VRT-journalist Koen Wauters ter plaatse weten.

Meest gelezen