Video player inladen...

Voorpost ontkent betrokkenheid haatdragende borden in Lommel: "Absoluut niet van ons"

"Dit is absoluut niet van ons", daarmee ontkent de radicaal-rechtse organisatie Voorpost iets te maken te hebben met het plaatsen van de borden met haatdragende teksten in de Limburgse gemeente Lommel. Burgemeester Bob Nijs (CD&V) vermoedt dat het wel degelijk om een actie van Voorpost gaat, want vlakbij hingen stickers van die organisatie. "Dat betekent helemaal niks", zegt Voorpost nu tegen VRT NWS.

De gemeente Lommel verwijderde meer dan 40 borden, waarop de haatdragende boodschap "opgepast voor overstekende illegalen" stond. De borden stonden langs de kant van de weg verspreid. 

Het stadsbestuur diende een klacht in tegen de actievoerders van Voorpost, omdat burgemeester Nijs deze groep verdenkt van het neerzetten van de borden. Vlakbij hingen namelijk stickers van de organisatie. "Ik wil niemand beschuldigen voordat ik bewijzen heb, maar er zijn wel sterke vermoedens dat het om Voorpost zou gaan", zegt Nijs tegen VRT NWS. "Zulke acties passen niet bij onze stad."

Heel erg verbaasd

"Wij zijn heel erg verbaasd dat meteen met het vingertje naar ons wordt gewezen", zegt actieleider van Voorpost, Nick van Mieghem dan weer op zijn beurt. Hij vindt de beschuldigingen onterecht. "Het is heel jammer om zomaar naar ons te wijzen, al zijn er in de buurt stickers gevonden. Iedereen kan die stickers bij ons kopen en vervolgens verspreiden. Om dan naar Voorpost te wijzen, is erg laag gevallen."

Iedereen kan die stickers bij ons kopen en vervolgens verspreiden

Nick Van Mieghem , Voorpost

"Als ik naar een concert ga, daar stickers koop en vervolgens in het dorp verspreid, is die band in de concertzaal daar dan voor verantwoordelijk? Denk het niet", zegt Van Mieghem. 

Asielzoekerscentrum

In Lommel is een asielzoekerscentrum gevestigd waar 800 mensen verblijven. Onlangs besliste de regering om het centrum langer open te houden en dat leidt nog altijd tot wrevel.

De politie doet onderzoek naar wie de borden heeft geplaatst, naar aanleiding van de klacht die de gemeente heeft ingediend. Via onder meer camerabeelden hoopt de politie de dader(s) te achterhalen.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen