Luchtverkeersleiders melden zich ziek, luchtruim afgelopen nacht toch weer gesloten

Ondanks eerdere berichten is het Belgische luchtruim vannacht  toch weer dichtgegaan, tussen 1.30 en 4.30 uur. Volgens Skeyes, het voormalige Belgocontrol, had een aantal luchtverkeersleiders zich ziek gemeld en er was geen vervanging. Gisteren was nog meegedeeld dat de acties van de luchtverkeersleiders werden opgeschort om het opgestarte bemiddelingsproces een kans te geven.

De nachtelijke sluiting van het luchtruim had vooral gevolgen voor het vrachtverkeer op de luchthavens van Brussel en Luik. De voorbije weken veroorzaakten de acties van de luchtverkeersleiders heel wat hinder op de Belgische luchthavens.

Voor alle duidelijkheid: boven de 24.500 voet (zo'n 8.000 meter) kon er nog altijd worden gevlogen, want daar wordt het luchtverkeer geleid door Eurocontrol, dat instaat voor de centrale coördinatie van de luchtverkeersleiding in Europa.

Volgens woordvoerder Dominique Dehaene van Skeyes is de situatie vanmorgen opnieuw normaal.

Het conflict bij Skeyes draait vooral rond de hoge werkdruk. Sinds vorige vrijdag zijn de directie van Skeyes en de vakbonden (ACV-Transcom, ABVV-ACOD en VSOA) gestart met gesprekken om het aanslepende arbeidsconflict op te lossen. Dat gebeurt onder leiding van twee sociaal bemiddelaars.

Of er de komende dagen nog meer acties van de luchtverkeersleiders volgen en of die gevolgen voor het passagiersverkeer zullen hebben, is voorlopig onduidelijk.

Meest gelezen