Videospeler inladen...

Leeft doodverklaarde Syriëstrijder nog? Moeder getuigt: "Zolang ik hem zelf niet begraven heb, zal ik nooit zeker zijn"

Leeft de veroordeelde Belgische Syriëstrijder Abdellah Nouamane nu toch nog? Volgens de meest recente berichten wel, maar zijn moeder Fatima Ezzarhouni durft geen hoop meer te uiten. "Nu is het de achtste keer dat ik hoor dat hij overleden is en weer leeft. Ik weet het niet meer", reageert ze voor het eerst in "De zevende dag". 

Abdellah Nouamane, de zoon van Fatima Ezzarhouni, trok in 2013 naar Syrië. In zijn afscheidsbrief aan zijn moeder schreef hij dat hij vertrok "om mensen zoals jij en ik te helpen". "Hij schrijft: als je boos wordt, mama, denk aan die mensen", vertelt Ezzarhouni in "De zevende dag".

Maar Nouamane, die zich eerst had aangesloten bij het Vrije Syrische Leger, stapte nadien over naar de rebellengroep Al Nusra en nog later naar IS. Vorig jaar werd hij voor de rechtbank in Mechelen bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel voor het beramen van een aanslag op Belgisch grondgebied.

Voordien kon ik het nog vragen. Hoewel dat een horrorverhaal is: je vraagt niet aan je kind 'leef jij nog?'

Fatima Ezzarhouni, moeder van een Antwerpse Syriëstrijder

Ezzarhouni hoopt naar eigen zeggen dat dat vonnis niet klopt. "Elke vorm van dreiging en geweld veroordeel ik." De vrouw, die bij de vorige verkiezingen ook opkwam voor CD&V in Antwerpen, zet zich al langer in bij deradicaliseringsprojecten. "Ik ga naar scholen en ik vertel aan jongeren: laat u niet doen door de ronselaars. En ik zeg ook: alle vormen van extremisme zijn gevaarlijk."

Horrorverhaal

Intussen is nog altijd niet helemaal duidelijk wat er met haar zoon is gebeurd. Nouamane werd lang als overleden beschouwd. Eerder deze maand kwam er het nieuws dat de veiligheidsdiensten nu denken dat hij wel nog in leven is en zich in Koerdisch gebied in Syrië bevindt.

Ezzarhouni weet niet meer wat ze moet geloven. "Het nieuws [over zijn dood] kwam van een betrouwbare bron, dus ik was er zeker van dat hij overleden was. Mijn familie en vrienden hebben een plechtigheid gehouden. Ik heb wel altijd gezegd: zolang ik hem zelf niet begraven heb, zal ik nooit zeker zijn."

In de berichten over het feit dat hij toch zou leven, vindt ze ook geen nieuwe informatie. Ezzarhouni zegt dat het intussen "de achtste keer is dat ik hoor dat hij overleden is en weer leeft". "Voordien kon ik het nog vragen. Hoewel dat een horrorverhaal is: je vraagt niet aan je kind 'leef jij nog?'."

Op het rechte pad helpen

Bovendien zou Nouamane intussen ook vader geworden zijn, en Ezzarhouni dus grootmoeder. Maar ook over het lot van haar kleinkind heerst onduidelijkheid en dat noemt ze zelf pijnlijk. "Ik vind: de kleinkinderen moeten niet boeten voor de keuzes van hun ouders. Maar andersom ook: ouders moeten ook niet boeten voor de keuzes van hun kinderen."

Mocht Nouamane nog in leven zijn, zou zijn moeder in de eerste plaats willen dat hij terugkeert en hier zijn straf komt uitzitten. "Ik blijf zijn moeder. Ik zou zeggen: jongen, ik hoop dat je spijt hebt van je foute keuze, maar ik ben er om je te helpen om op het rechte pad te komen."

Herbekijk hieronder het interview met Fatima Ezzarhouni in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen