N-VA wil geen inburgeringscursus meer aanbieden tijdens asielprocedure: "Geeft valse hoop en kost veel geld"

Als het van de N-VA afhangt, dan zullen asielzoekers geen inburgeringstraject meer aangeboden krijgen tijdens de asielprocedure. "Dat geeft valse hoop en bovendien kost het veel geld", zegt Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) in "De zevende dag". Pas wanneer een asielzoeker erkend is, wil Homans nog inburgeringstrajecten geven. 

Wie in Vlaanderen asiel aanvraagt, heeft tijdens de asielprocedure na 4 maanden recht op een gratis inburgeringstraject en dat zolang de procedure loopt. "Maar men is niet zeker dat men erkend wordt", zegt minister Homans. "Dat geeft valse hoop aan de mensen die momenteel in de asielprocedure zitten. Er is een erkenningsgraad van om en bij de 50 procent. Bovendien kost het veel geld."

"Dus wij zeggen neen", aldus Homans. "Wij gaan geen inburgeringstrajecten meer betalen en laten starten vanaf die 4 maand, maar pas nadat men ook officieel erkend is." Al neemt het niet weg dat de asielzoekers in procedure zelf Nederlands kunnen leren, voegt de minister er nog aan toe.

Volgens Homans is het voorstel niet tegenstrijdig met de idee van een snelle integratie. Gisteren lanceerde de N-VA al enkele andere voorstellen rond asiel en integratie. Wie asiel wil aanvragen, moet dat van N-VA bijvoorbeeld doen in de eigen regio.

Bekijk hieronder het gesprek met Homans in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen