AFP or licensors

Opnieuw vier manifestanten opgepakt in Nicaragua

In Nicaragua zijn daags na een akkoord tussen de oppositie en de regering over de vrijlating van politieke gevangenen opnieuw vier manifestanten opgepakt. In de overeenkomst die vrijdag door beide partijen werd ondertekend hadden de autoriteiten zich ook geëngageerd om het recht op betogen en de vrijheid van de pers te herstellen.

De vier gearresteerde personen betoogden in Managua, samen met nog zo'n 150 anderen, voor de vrijlating van de vele honderden politieke gevangenen. Ze waren samengekomen op een parkeerplaats in het centrum van de hoofdstad en probeerden van daaruit een aanpalende straat op te lopen, stelde een fotograaf van het Franse persagentschap AFP vast.

Honderden agenten van de anti-oproerpolitie die in de zone waren opgesteld, duwden de manifestanten terug, waarbij het tot schermutselingen kwam. Vier personen werden opgepakt. Ook twee journalisten van de privézender Canal 10 werden hardhandig door de ordetroepen aangepakt, zo lieten verantwoordelijken van de zender weten.

Het was de oppositiecoalitie Unidad Nacional Azul y Blanco (UNAB) die had opgeroepen tot een "nationale sit-in". De bedoeling was dat de manifestanten op een bepaald punt zouden samenkomen om de nationale hymne te zingen en de vrijlating te eisen van de opgesloten opposanten.

Vrijdag had de regering van president Daniel Ortega zich nog geëngageerd om het recht op betogen en de vrijheid van de pers te respecteren. In het akkoord dat met de oppositie werd afgesloten, werd ook overeengekomen dat de paramilitairen die tijdens de anti-regeringsmanifestaties tussenkwamen, ontwapend zouden worden.

Het ging om het eerste akkoord sinds de onderhandelingen tussen de regering en het oppositieplatform Burgeralliantie op 27 februari werden hernomen. Met de gesprekken willen beide partijen een uitweg vinden uit de zware politieke crisis die Nicaragua nu al elf maanden in de greep houdt. De repressie zou inmiddels aan 325 mensen het leven hebben gekost. Honderden mensen werden opgepakt en opgesloten. Op 20 maart had de regering al gezegd dat alle opposanten binnen de drie maanden zouden vrijgelaten worden.

Meest gelezen