Videospeler inladen...

NTGent speelt scènes in Mosul voor nieuw theaterstuk: "Theater moet zich afspelen waar het drama is"

Voor een nieuw theaterstuk is Milo Rau, de artistiek directeur van theatergezelschap NTGent, naar de Iraakse stad Mosul getrokken. Daar maakte hij opnames voor een moderne versie van "Oresteia", de klassieke tragedie over de eeuwige cyclus van wraak. "Theater moet zich afspelen waar het drama is."

"Orestes in Mosul" gaat binnen twee weken in première bij NTGent, maar hoe het stuk er precies zal uitzien, is voor de cast nog koffiedik kijken. Onlangs trok Milo Rau met enkele acteurs wel naar Mosul, de Iraakse stad die lange tijd het hart was van terreurgroep IS. Daar werden scènes opgenomen, die in het stuk zullen worden gebruikt. 

"Het verhaal van Orestes gaat over de eeuwige cirkel van wraak en geweld en eindigt met rechtspraak", zegt acteur Johan Leysen in "De zevende dag". Hij was er ook bij in Mosul. "Dé plek op onze planeet waar die cirkel van geweld doorgaat, is volgens Rau duidelijk Mosul." En dus trokken ze naar daar. 

Milo Rau zoekt altijd de grenzen op van wat kan en niet kan. Hij wil discussie aanwakkeren

Acteur Johan Leysen

Volgens Leysen gaat het hier niet om sensatiezucht. "Rau is een waanzinnige man die altijd de grenzen opzoekt van wat kan en wat niet kan. Hij wil de vinger op de zere plek leggen en kijken wat het oplevert. Hij wil discussie aanwakkeren."

NTGent

"Theater moet zich voor Rau altijd afspelen op de plek waar het drama zich afspeelt", zegt cameraman Daniël Demoustier, die de opnames maakte in Mosul. "En dan is er geen betere plek dan Mosul. Het drama speelt zich daar af. Waarom zouden we dat hier spelen, als het daar gebeurt?"

"De beelden worden nu bekeken en op basis daarvan stelt Milo Rau de voorstelling samen", zegt Leysen. "Wie met Rau werkt, weet dat alles nog twee dagen voor de première kan veranderen. Dat is zijn manier van werken. Dat is uniek, maar ook spannend en vermoeiend."

Bekijk hieronder het gesprek in "De zevende dag":

Videospeler inladen...
NTGent

Meest gelezen