ISOPIX

Trompe l'oeil rond piramide Louvre hield het niet lang vol: "De afbeeldingen zijn - net als het leven - kortstondig"

Het moest een feestelijk verjaardagsweekend worden voor de piramide op de binnenplaats van het Louvre-museum in Parijs. Met een gigantische optische illusie werd de 30e verjaardag van het bouwwerk gevierd. Maar de installatie begon al na enkele uren af te brokkelen.

De piramide leek uit een diepe kloof op te rijzen. Althans, dat was de bedoeling van de optische illusie die kunstenaar JR had gecreëerd op de binnenplaats van het Louvre. Daarvoor waren zo'n 2.000 stroken papier gekleefd rond de piramide. 

Bedoeling was dat de installatie het hele weekend te bezichtigen zou zijn. Maar na enkele uren begonnen de stroken papier al los te komen. Tot grote ontgoocheling van de toeristen. "Een grote ontgoocheling", klinkt de algemene verzuchting.

Kennelijk heeft de zon de lijm van de kunstinstallatie sneller dan verwacht opgedroogd. Door de vele passanten die over het werk konden lopen, kwamen de papieren stroken los. Zo luidt de verklaring van kunstenaar JR.  "Net als het leven zijn afbeeldingen van korte duur", klinkt het enigszins filosofisch.

"Dit project ging ook over af- en aanwezigheid, over realiteit en herinneringen, over vergankelijkheid." Of de ontgoochelde toeristen en kunstliefhebbers daar genoegen mee zullen nemen, is nog de vraag.

Meest gelezen