Videospeler inladen...

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD): "Alles wat naar het sociaal overleg gaat, komt helemaal gepluimd terug"

Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) is kritisch over hoe het sociaal overleg in ons land gebeurt. "Alles wat naar het sociaal overleg gaat, komt helemaal gepluimd terug", aldus De Croo in "De zevende dag". De liberaal vindt dat de overlegstructuur moet evolueren en zich meer moet gaan afspelen op bedrijfsniveau. 

Eerder deze week kwam uitzendbureau Randstad met een somber rapport over de Belgische arbeidsmarkt. Op verschillende vlakken - zoals de duur van een loopbaan of de productiviteit - deed ons land het de voorbije jaren niet beter of minder goed dan andere Europese landen. Dat ondanks de centrumrechtse regering van de afgelopen jaren.

"Het gaat inderdaad te traag", vindt federaal minister De Croo. En hij kijkt daarvoor naar de formule van het sociaal overleg in ons land. "Er zijn stappen in de goeie richting gezet qua arbeidsmarkt. Maar we merken wel dat alles wat naar het sociaal overleg gaat helemaal gepluimd terugkomt."

"Ik ben daar even kritisch voor de vakbonden als voor de werkgevers", verduidelijkt De Croo. "Ik heb de voorbije jaren in heel wat dossiers gezien dat de werkgevers ook bijzonder sterk remmend zijn." Ook de manier waarop de politiek ermee omgaat, speelt een rol, aldus De Croo.

De minister is naar eigen zeggen wel voorstander van het sociaal overleg. Maar het moet wel evolueren. "Ofwel wordt het een sociaal overleg dat meedenkt naar de toekomst en een beleid mee ondersteunt van jobcreatie op een menselijke manier. Ofwel is het een sociaal overleg dat in de jaren 70 blijft zitten waar het vandaag nog steeds hangt. Maar dan zal het zonder hen moeten zijn."

Als het sociaal overleg in de jaren 70 blijft steken, zal het zonder hen moeten zijn

Alexander De Croo denkt onder meer aan de - moeizame - totstandkoming van het ontwerp van loonakkoord binnen de nationale Groep van 10. "De redenering van een akkoord te maken voor gans het land over alle sectoren heen, strookt niet meer met de economie van vandaag. Er moet veel meer flexibiliteit zijn. Je moet dat veel meer naar het bedrijfsniveau gaan brengen, want daar krijg je heel snel een akkoord tussen werkgever en werknemers."

"Er moet in september/oktober absoluut een begrotingsakkoord zijn"

Minister van Financiën De Croo noemde in "De zevende dag" 2019 ook een budgettair verloren jaar", waarmee hij het begrotingstekort bedoelt. "En dat had niet zo moeten zijn", klinkt het. De Open VLD'er verwijst daarmee naar de val van de regering door de exit van de N-VA eind vorig jaar.

"We moeten er daarom voor zorgen dat 2020 niet opnieuw een verloren jaar is. Je moet absoluut zorgen dat er in september/oktober een akkoord is over de begroting. Twee jaar na elkaar een verloren begroting, dat kunnen we ons niet permitteren." Maar daarvoor zal er dus in het najaar al een nieuwe federale regering moeten zijn, na de verkiezingen van 26 mei. Evident zal dat niet zijn. 

Meest gelezen