AFP or licensors

VS wil hulp aan El Salvador, Guatemala en Honduras stopzetten

De Verenigde Staten willen de hulp stopzetten aan El Salvador, Guatemala en Honduras. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd, een dag nadat president Donald Trump had laten optekenen dat de landen in de zogenoemde Noordelijke Driehoek in Centraal-Amerika migrantenkaravaans hadden "ingericht" om naar de VS te zenden.

Vrijdag zei Trump dat hij de betalingen aan Guatemala, Honduras en El Salvador had stopgezet. "We betaalden hen enorme sommen geld en dat doen we nu niet meer want zij hebben voor ons helemaal niets gedaan", aldus de president.

In een mededeling verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het de instructie van de president uitvoert en de buitenlandse hulpprogramma's voor de Noordelijke Driehoek stopzet. "We zullen het Congres in dit proces betrekken", luidde het ook. Het is op dit moment onduidelijk of de Trump-administratie de hulpverlening aan de betrokken landen zomaar kan beëindigen zonder instemming van het Congres.

De Amerikaanse president stelde vrijdag dat er zich in Centraal-Amerika twee migrantenkaravaans aan het vormen zijn, die via Mexico naar de VS zouden willen trekken. In een tweet op zaterdag dreigde hij er opnieuw mee om de zuidelijke Amerikaanse grens te sluiten indien Mexico de migranten niet tegenhoudt. "Mexico moet zijn erg sterke immigratiewetten gebruiken om de vele duizenden mensen die de VS proberen te bereiken, te stoppen. Onze detentieplaatsen zitten vol en we zullen geen illegalen meer opnemen. De volgende stap is de sluiting van de grens."

Meest gelezen