Archiefbeeld: Facebook-CEO Mark Zuckerberg

Facebook-baas vraagt nu zelf om meer internetregels: "Kunnen die belangrijke beslissingen niet in ons eentje nemen"

Regeringen en regulatoren zouden de inhoud van het internet actiever moeten controleren. Dat schrijft Facebook-CEO Mark Zuckerberg in een markante open brief in The Washington Post. De verantwoordelijkheid om onder meer schadelijke informatie op te sporen vindt hij te groot voor internetbedrijven. 

Facebook ligt al veel langer onder vuur na privacylekken, beïnvloeding van verkiezingen via de sociaalnetwerksite en het livestreamen van misbruik, zelfdoding en moordpartijen zoals die in Nieuw-Zeeland twee weken geleden. Een constante daarin is dat het bedrijf er maar niet in slaagt om controle te krijgen over de wantoestanden en een krachtig antwoord te formuleren op de kritiek. 

In een opmerkelijk opiniestuk in The Washington Post gooit CEO Mark Zuckerberg het nu over een andere boeg: we hebben nood aan veel meer en duidelijkere internetregels, zegt hij. Overheden en regulatoren zouden daar veel harder aan moeten meewerken én die regels veel actiever moeten afdwingen.

Zuckerberg wil dat de overheid inzoomt op vier domeinen: schadelijke inhoud, de integriteit van verkiezingen, privacy en de mogelijkheid om je eigen data te verhuizen van de ene dienst naar de andere.

"Politici zeggen me vaak dat we te veel macht hebben over de vrije meningsuiting en ik ben het daar eerlijk gezegd mee eens", schrijft de Facebook-baas nu. "Ik ben gaan geloven dat wij zo veel belangrijke beslissingen daarover niet in ons eentje kunnen nemen." 

Lof voor Europese regels

Volgens hem moeten de inspanningen van internetbedrijven om schadelijke berichten en beelden te weren, afgemeten worden tegen een vastgelegde standaard en moeten ze daarover open rapporteren. Zuckerberg vraagt ook overheidshulp om meer openheid en regels te creëren rond politieke advertenties.

Politici zeggen me vaak dat we te veel macht hebben over de vrije meningsuiting en ik ben het daar eerlijk gezegd mee eens

Facebook-CEO Mark Zuckerberg

Op vlak van privacy zingt hij de lof over de Europese regelgeving GDPR. "Ik denk dat het goed zou zijn voor het internet als meer landen regelgeving als GDPR als een gemeenschappelijk kader zouden aannemen." Hij stelt onomwonden dat de Verenigde Staten en andere landen zich best zouden spiegelen aan de bescherming die GDPR biedt.

Hij wil ook dat mensen hun gegevens makkelijker kunnen verhuizen van de ene internetdienst naar een andere. Daar moeten duidelijke afspraken over worden gemaakt, zodat zeker is wie verantwoordelijk is voor de databescherming wanneer die gegevens worden verplaatst naar ergens anders.

"Tijd voor een update"

"De regels die op het internet heersten, hebben ervoor gezorgd dat een hele generatie ondernemers diensten heeft kunnen bouwen die de wereld hebben veranderd en die heel wat waarde in de levens van mensen hebben gecreëerd", concludeert Zuckerberg. "Maar het is tijd om die regels een update te geven. Zo kunnen we voor de toekomst duidelijke verantwoordelijkheden vastleggen voor mensen, bedrijven en overheden."

Voor Zuckerberg is dit natuurlijk deels ook een reputatiemanagementstunt, zoals steeds

Eva Lievens, professor Recht & Technologie aan de Universiteit Gent

Eva Lievens, professor Recht & Technologie aan de Universiteit Gent, zegt niet verwonderd te zijn over de vragen van Zuckerberg. "Medewerkers van grote techbedrijven zijn al veel langer vragende partij voor duidelijkere regels. Het was, zeker in de EU, nog maar een kwestie van tijd voor die er zouden komen."

Lievens is zelf voorstander van een systeem van "co-regulering": een combinatie van wetgeving en eigen bedrijfsregels. "Zo'n systeem is voldoende flexibel, maar biedt toch waarborgen voor effectieve handhaving. Het lijkt me waarschijnlijk dat we in de komende jaren zo'n systeem verder zullen zien doorbreken."

Maar, zo voegt ze er nog fijntjes aan toe, "voor Zuckerberg is dit natuurlijk deels ook een reputatiemanagementstunt, zoals steeds".

Meest gelezen