Video player inladen...

Algerijnse president Bouteflika zal vóór 28 april ontslag nemen

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika gaat ontslag nemen vóór 28 april, het moment waarop zijn ambtstermijn verstrijkt. Dat laat hij weten in een korte verklaring. De voorbije weken kwamen honderdduizenden Algerijnen op straat om het ontslag te eisen van de 82-jarige president. 

In de mededeling zegt de president dat hij maatregelen zal nemen "om de continuïteit van het functioneren van de staatsinstellingen tijdens de overgangsperiode te waarborgen". Zijn ontslag zal ingaan vóór 28 april, maar meer details geeft hij daarover niet prijs.

De Algerijnen komen al verscheidene weken lang op straat om het ontslag te eisen van Bouteflika, die al 20 jaar aan de macht is en als enige staatshoofd in Noord-Afrika de Arabische Lente overleefde. Sinds hij zes jaar geleden werd getroffen door een beroerte, is de 82-jarige president erg verzwakt.

Toch kondigde hij eerder dit jaar zijn ambities aan voor een vijfde mandaat. Dat ontketende hevig protest. Honderdduizenden Algerijnen kwamen wekenlang op straat om het ontslag van Bouteflika te eisen. Ze vinden dat hij niet meer in staat is om te regeren en zeggen dat het zijn adviseurs zijn die de touwtjes in handen houden in Algerije.

Bouteflika trok uiteindelijk zijn kandidatuur weer in, maar hij stelde de presidentsverkiezingen van 18 april ook voor onbepaalde tijd uit. Onder steeds toenemende druk, onder meer ook van de top van het leger, heeft hij nu toch bekendgemaakt dat hij opstapt.

Meest gelezen