Foto Kurt bvba, Foto Kurt

Belgische legerhelikopter redt 5 vissers van zinkende Franse boot

Voor de kust van Duinkerke is vanmorgen vroeg een Franse vissersboot met vijf opvarenden gezonken. De vijf vissers zijn gered door een helikopter van de luchtmachtbasis van Koksijde.

De vissersboot kwam in de problemen zowat 30 kilometer buiten de Franse kust. Volgens internationale afspraken moet de dichtstbijzijnde basis ingrijpen, en in dit geval was dat Koksijde, dat op amper tien minuten vliegen is van de plek waar de boot zonk.

De vijf personen aan boord van het schip werden opgepikt door een Belgische helikopter van de basis van Koksijde. "We zijn rond zeven uur vanmorgen opgestegen en kregen al meteen het bericht dat het schip gezonken was en dat de bemanning in een reddingsboot was kunnen klimmen", vertelt boordcommandant Nick Bernaerts aan VRT NWS. "Toen we ter plaatse kwamen, vonden we die reddingsboot niet meteen, maar de bemanning heeft een vuurpijl afgeschoten. Daarna konden we hen alle vijf snel aan boord hijsen."

Niemand raakte gewond, de vijf bemanningsleden waren wel sterk onder de indruk van het hele incident.

Caiman

Het was de eerste grote reddingsactie op zee sinds de bekende Sea King-helikopters onlangs uit dienst genomen werden. De operatie gebeurde dus met een NH90, een zogeheten "caiman". Die toestellen doen al sinds 2015 interventies, samen met de Sea Kings.

Alles is erg vlot verlopen, zegt Bernaerts: "Van de oproep, het opstijgen tot het vaststellen van de positie. Ook het oppikken zelf ging goed. Dit was een uitzonderlijk voorval, dat gebeurt gelukkig niet vaak. Maar het team is daar zeer goed in getraind, hebben we nu gemerkt."

Meest gelezen