PRU

Britse parlement verwerpt opnieuw eigen brexitvoorstellen, patstelling duurt voort

In zijn zoektocht naar een alternatief voor het brexitplan van premier Theresa May heeft het Britse Lagerhuis vanavond vier brexitvoorstellen verworpen die door parlementsleden naar voor waren gebracht. De politieke patstelling over het Britse uittreden uit de Europese Unie duurt voort.

Vanavond werden in het Lagerhuis vier zogenoemde "indicative votes" (richtinggevende stemmingen) gehouden, maar net als vorige week wees het parlement zijn eigen voorstellen weer af. De zogenoemde motie C, om een permanente en allesomvattende douane-unie met de EU te vormen, werd nipt verworpen met 276 stemmen tegen 273.

De drie andere moties werden verworpen met 282 stemmen tegen 261, 292 tegen 280 en 292 tegen 191. Die gingen over de vraag of het Verenigd Koninkrijk in de douane-unie én de interne markt van de EU kan blijven (de zogenaamde "Noorwegen-plus"-motie), of er een nieuw referendum moet komen over het akkoord en of een brexit zonder akkoord kost wat kost vermeden moet worden.

"Het was bijzonder nipt", legt VRT NWS-journalist Ivan Ollevier uit. "Veel mensen hadden verwacht dat op z'n minst een van de voorstellen het zou halen."

"Ik voel dit aan als een mislukking", reageerde het conservatieve parlementslid Nick Boles al. Hij was de bezieler van de "Noorwegen-plus"-motie (motie D). "Daarom kondig ik met spijt aan dat ik niet langer parlementslid voor deze partij kan zijn."

Vierde stemming over brexitdeal?

Alle hoop is nu andermaal gevestigd op de brexitdeal van premier May. Naar verluidt zou ze haar akkoord een vierde keer ter stemming voorleggen in het Lagerhuis. "Dat zou deze week moeten gebeuren", zegt Ollevier. "Als dat niet meer kan, of als dat weggestemd wordt, is het totaal onduidelijk wat de volgende stap moet zijn."

Iedereen verwacht dat Theresa May op 10 april een nieuw uitstel van de brexit zal bepleiten

VRT NWS-journalist Ivan Ollevier

Op 10 april is er een speciale top van de Europese Unie. "Iedereen verwacht dat Theresa May daar een nieuw uitstel van de brexit zal bepleiten. Als er niets gebeurt, stapt het Verenigd Koninkrijk op 12 april zonder akkoord uit de EU. Dat betekent dat het VK uit de EU dondert."

Volgens Guy Verhofstadt, de brexit-onderhandelaar van het Europees Parlement, komt een no-deal-scenario nu heel dichtbij.

Bekijk hieronder de eerste beelden van de stemming en de toelichting van Ivan Ollevier in "Het Journaal": 

Video player inladen...

Meest gelezen