Na nieuw dodelijk ongeval in Brussel: CD&V en Groen willen snelheid omlaag en pakkans omhoog

Zowel CD&V als Groen wil van zowat heel Brussel een zone 30 maken. Dat herhalen staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) en Brussels lijsttrekker Elke Van den Brandt (Groen) na een dodelijk ongeval in Koekelberg gisteren. Beiden benadrukken wel dat een algemene zone 30 geen zin heeft als tegelijk de pakkans niet omhooggaat.

Zestien doden. Dat is de pijnlijke balans van het aantal verkeersdoden in Brussel in 2018. Afgelopen zondag overleed een 30-jarige vrouw na een aanrijding  aan het Elisabethpark in Koekelberg. Twee wagens stonden stil om de vrouw te laten oversteken op het zebrapad. Een 19-jarige bestuurder haalde de wagens langs rechts in over het fietspad en reed toen de vrouw aan. De bestuurder reed met een voorlopig rijbewijs, maar was niet onder invloed van alcohol of drugs. Hij werd gisteren vrijgelaten. 

Trajectcontroles

"Dat die man is vrijgelaten, betekent niet dat hij er ongestraft van afkomt", zegt Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). "Onder Koen Geens (minister van Justitie, red.) zijn de straffen voor verkeersinbreuken verstrengd."

Straffeloosheid is er niet, verweert Debaets zich, maar ze geeft wel toe dat er meer controles moeten zijn. "De wegpiraten moeten eruit, de pakkans moet omhoog." Daarvoor wil Debaets meer trajectcontroles invoeren, ook in Koekelberg. In sommige gevallen moet het mogelijk zijn om een wagen in beslag te nemen, vindt de staatssecretaris. 

Zone 30

"Meer camera's plaatsen kan helpen", zegt ook Brussels lijsttrekker Elke Van den Brandt (Groen). Maar het Vlaams Parlementslid legt ook opnieuw de invoering van de zone 30 in heel Brussel op tafel. Iedereen is ervoor, klinkt het, maar niemand durft het te stemmen. 

"We zijn dat aan het uitrollen", werpt Debaets tegen. "Ik ben tevreden dat ik al een zes- of zevental gemeentes heb kunnen overtuigen." Tegelijk gelooft Debaets dat op invalswegen zoals de Industrielaan in Anderlecht de snelheid 50 kan blijven, en stemde CD&V eerder tegen de algemene invoering van de zone 30 in Brussel. 

Politiek kluwen

Het moet gedaan zijn dat burgemeesters stokken in de wielen kunnen steken van belangrijke projecten die de veiligheid van Brusselaars verhogen

Bianca Debaets, staatssecretaris voor CD&V in Brussel

Willen ingrijpen is één ding, het effectief uitvoeren een tweede. In Brussel, met 19 gemeentes en zes politiezones, is dat niet altijd vanzelfsprekend. "Het moet gedaan zijn dat burgemeesters stokken in de wielen kunnen steken van belangrijke projecten die de veiligheid van Brusselaars verhogen", zegt Debaets. Ook in Koekelberg was dat volgens haar het geval. "Laat ons dat bij één centraal bestuur leggen, dan kunnen we die zone 30 overal uitrollen", zegt Debaets. 

Paaltjes

Intussen is beslist dat er paaltjes komen langs het fietspad waar het ongeluk gebeurde. Dat heeft het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) bekendgemaakt. 

Het kruispunt stond al langer ter discussie in het kader van de begeleidende maatregelen rond de werf van de renovatie van de Leopold II-tunnel. Na het dodelijk ongeval zullen de besproken maatregelen versneld ingevoerd worden.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Om 18 uur wordt op de plaats van het ongeval een wake gehouden en om 19 uur vanavond is er een bijeenkomst aan het gemeentehuis van Koekelberg (Henri Vanhuffelplein 6) georganiseerd om de verkeerssituatie in de omgeving aan te kaarten. 

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Bianca Debaets en Elke Van den Brandt in "De ochtend" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen