.

Tot 8 jaar cel voor smokkel van 1,5 ton cocaïne achter valse wand vissersboot in Oostende

In de rechtbank van Brugge zijn twee mannen uit Oostende en Nederland veroordeeld tot acht jaar cel omdat ze anderhalve ton cocaïne gesmokkeld hadden. Anderhalf jaar geleden ontdekte de politie de cocaïne achter een valse wand van een vissersboot in Oostende. 

In juni 2017 ontdekte de politie anderhalve ton cocaïne in een vissersboot. De politie hield de boot aan de Baelskaai in Oostende al een tijdje in de gaten. De drugs zelf zaten verstopt in een dubbele wand van de boot en hadden een straatwaarde van 225 miljoen euro. 

De inval kaderde in een onderzoek naar drugstrafiek vanuit Zuid-Amerika, dat eind 2015 van start ging. Volgens het Openbaar Ministerie hadden de twee spilfiguren in dit dossier toen al twee boten om gedropte pakketten cocaïne op zee op te pikken. Later werd er nog een derde boot gekocht. Die boot keerde in juni 2017 terug vanuit Kaapverdië naar Oostende. Een eerste huiszoeking op de boot leverde niets op, maar bij de tweede doorzoeking vond de politie 1,5 ton cocaïne achter een valse wand. 

Voor de twee kopstukken van de bende vroeg het Openbaar Ministerie 10 jaar cel, voor de andere bemanningsleden werden gevangenisstraffen tot 5 jaar cel gevraagd. Alle beklaagden vroegen de vrijspraak. De twee kopstukken krijgen van de rechtbank allebei acht jaar cel. Twee Nederlandse bemanningsleden worden veroordeeld tot vijf en vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Twee Poolse bemanningsleden werden vrijgesproken. In totaal werd bijna anderhalf miljoen euro verbeurdverklaard.

Meest gelezen