Video player inladen...

Mysterie van aangespoelde Garfield-telefoons in Bretagne na 30 jaar opgehelderd

Sinds de jaren 80 spoelden ze met de regelmaat van de klok aan op de stranden in Bretagne: de Garfield-telefoons. Knaloranje en wanneer iemand de telefoon opnam, gingen de ogen van de bekende kat open. Maar niemand wist waar de telefoons vandaan kwamen en hoe ze op de stranden in Bretagne belandden. Tot nu, want na meer dan 30 jaar is het mysterie opgehelderd.

Meer dan 30 jaar lang spoelden er op de stranden in Bretagne in Frankrijk (stukken van) Garfield-telefoons aan. De (vaste) telefoons werden gemaakt en verkocht in de jaren 80, waren knaloranje, hadden de vorm van de bekende kat en wanneer er opgenomen werd, gingen de ogen van de kat open. En met de regelmaat van de klok spoelden ze aan in Bretagne. Vorig jaar werden de Garfield-telefoons tijdens een campagne hét symbool van plasticvervuiling op het strand. 

Maar niemand wist waar de telefoons vandaan kwamen en hoe ze op de stranden belandden.

Lees verder onder de foto.

AFP or licensors

Tot nu. Want door de bewustmakingscampagne over afval op het strand is het mysterie opgehelderd. De oorzaak? Een verdwaalde scheepscontainer vól met telefoons. Iets wat al die jaren wel vermoed werd, maar nu is het echt bewezen.

Een lokale landbouwer herinnerde zich immers hoe de allereerste Garfield-telefoon aanspoelde na een storm in de vroege jaren 1980. Méér nog: hij wist ook nog waar de container zich bevond, in een zeegrot die alleen bij laagtij bereikbaar was.

Aan Franceinfo getuigde de man hoe hij samen met zijn broer toen ging kijken waar de telefoons vandaan kwamen: "Je moest de streek echt goed kennen. We vonden een container in een spleet. Hij stond open en er waren veel zaken weg. Maar er lag een voorraad telefoons."  

We vonden een container in een spleet (...). Er lag een voorraad telefoons

Lokale landbouwer

En ja, in de grot werd de container met Garfield-telefoons – deels begraven – teruggevonden. Maar hoewel het mysterie opgelost is, betekent dat niet meteen het einde van de plasticvervuiling. De container blijft immers ontoegankelijk en het is niet duidelijk hoeveel van de lading er nog in zit. Bovendien zullen de Garfield-telefoons ook niet zomaar vergaan. Activisten en de lokale overheid zullen de Garfield-telefoons voorlopig dus blijven opruimen aan de stranden.

Meest gelezen