Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Vietnamese die halfbroer Kim Jong-un met gif doodde, ontloopt doodstraf

Een Vietnamese vrouw is veroordeeld tot drie jaar cel voor de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, nu twee jaar geleden. De vrouw riskeerde de doodstraf, maar de Maleisische rechtbank liet de aanklacht vallen, waarop de vrouw schuld bekende. Ze komt wellicht snel vrij.

Kim Jong-nam werd op 13 februari 2017 vermoord in de luchthaven van Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Twee jonge vrouwen smeerden het dodelijke gif VX op zijn gezicht.

De twee vrouwen, een Indonesische en een Vietnamese, werden opgepakt. Ze ontkenden de moord en blijven tot vandaag volhouden dat ze dachten dat ze meededen aan een verborgencameragrap voor een tv-show. De vrouwen beweren dat Noord-Koreaanse agenten hen er hebben ingeluisd.

Drie weken geleden werd de Indonesische vrouw vrijgelaten. De aanklagers lieten de klacht tegen haar vallen, zonder een reden te geven. Mogelijk is dat gebeurd onder druk van de Indonesische president. De Vietnamese vrouw werd echter niet vrijgelaten, tot grote teleurstelling van de Vietnamese overheid, die het verschil in aanpak tegenover de twee vrouwen niet kon smaken.

Nu is ze tot drie jaar cel veroordeeld. Een veel lichtere straf dan de doodstraf die ze normaal riskeerde. Maar op vraag van haar advocaten en de Vietnamese overheid liet de Maleisische rechtbank de aanklacht voor moord vallen. De vrouw bekende daarop schuld aan het verwonden van Kim Jong-nam met een gevaarlijk wapen en kreeg zo een veel lichtere straf. Omdat ze al meer dan twee jaar in voorhechtenis zat en een derde van haar straf ruimschoots heeft uitgezeten, zal ze snel vrijkomen. Mogelijk volgende maand al.

De twee vrouwen waren de enigen die vastzaten in deze moordzaak. De Maleisische politie verdenkt wel nog vier Noord-Koreanen, maar die konden Maleisië een paar uur na de moord verlaten en zijn spoorloos.

Kim Jong-nam (l), de vermoorde halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (r).
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen