Archieffoto
Belg

Gerecht begonnen met inbeslagname van bijna 350 vrachtwagens bij transportbedrijf Jost

Het gerecht is begonnen met de inbeslagname van 346 vrachtwagens van het transportbedrijf Jost. Dat heeft VRT NWS vernomen. Het op één na grootste transportbedrijf van het land - Essers is het grootste - wordt verdacht van grootschalige sociale fraude. Honderden chauffeurs zouden volgens Oost-Europese normen werken terwijl ze eigenlijk in ons land rondrijden voor de Jost-groep.

Na een jarenlange juridische strijd heeft de kamer van inbeschuldigingstelling vorige week het licht op groen gezet: het federaal parket mag maar liefst 346 trucks van transporteur Jost Group in beslag nemen. Dat is bijna een kwart van de vloot van 1.500 vrachtwagens van de groep.

VRT NWS heeft nu vernomen dat het parket begonnen is met die operatie. Volgens onze Franstalige collega's van de RTBF zijn 18 vrachtwagens aan de ketting gelegd bij een dochterbedrijf van de Jost-groep dat met Roemeense chauffeurs werkt. Het bedrijf zou nu gevraagd zijn om de resterende 328 vrachtwagens naar de hoofdzetel te brengen voor inbeslagname.

(lees verder onder de tweet van de RTBF)

Oost-Europa

De vrachtwagens worden in beslag genomen omdat het parket Jost Group verdenkt van grootschalige sociale fraude, waarbij voor maar liefst 55 miljoen euro gefraudeerd zou zijn. Het bedrijf zou nepvennootschappen in Roemenië en Slovakije hebben opgericht om zo meer dan 1.100 chauffeurs uit die landen in ons land te laten werken en zo te ontsnappen aan de socialezekerheidsbijdragen.

In mei 2017 vielen speurders al binnen bij verschillende vestigingen van het bedrijf in België, maar ook in Luxemburg, Roemenië en Slovakije. Ook werd toen gedelegeerd bestuurder Roland Jost twee maal aangehouden.

Enkele maanden geleden wilde het parket al 346 trucks aan de ketting leggen en eventueel verkopen om zo het belastinggeld te recupereren dat de Belgische staat is misgelopen door de fraude.

Een Luikse rechter hield de inbeslagname eerst nog tegen, maar vorige week kreeg het federaal parket dan toch gelijk, waarop het nu begonnen is met de inbeslagname.

Verstomming

Een woordvoerster van Jost Group bevestigt aan persagentschap Belga dat de federale gerechtelijke politie ter plekke is op het bedrijfsterrein van Jost in Herstal, in de provincie Luik.

Het bedrijf reageert "met verstomming" op de onmiddellijke inbeslagname van "300 vrachtwagens". "We zijn verbijsterd over die beslissing, want de kamer van inbeschuldigingstelling besliste in zijn arrest op 25 maart 2019 dat de modaliteiten van de inbeslagname bepaald moesten worden door de onderzoeksrechter", zegt directeur Christophe Ravignat. Volgens hem was een bijeenkomst met de onderzoeksrechter "in de zeer nabije toekomst" gepland.

Jost Group benadrukt tot slot dat het de beschuldigingen nog steeds ontkent.

Meest gelezen