Videospeler inladen...

"Met hooikoorts achter het stuur even gevaarlijk als rijden na 2 à 3 glazen alcohol"

Het is weer bloesemtijd, en ook het pollenseizoen is in volle gang. En dat is slecht nieuws voor de zowat 2,5 miljoen hooikoortslijders in ons land. Maar wist u ook dat rijden met hooikoorts net zo gevaarlijk is als rijden onder invloed van 2 à 3 glazen alcohol? Mobiliteitsorganisatie Touring waarschuwt daarvoor, op basis van universitair onderzoek. 

Wie last heeft van hooikoorts, kan erover meespreken: het pollenseizoen is weer begonnen. Door het mooie weer beginnen bomen en struiken te bloeien, en verspreiden ze hun zaadjes. Daardoor hangt er weer veel stuifmeel in de lucht.

Dat is goed nieuws voor de bijen, die verzot zijn op stuifmeel, maar slecht nieuws voor wie allergisch is voor stuifmeel. En dat is zo’n 20 à 30 procent van de bevolking, omgerekend zo’n 2,5 miljoen mensen in ons land.

Hooikoortspatiënten krijgen last van jeuk, een verstopte en lopende neus, prikkende en tranende ogen, kortademigheid én vooral veel stevige niesbuien. En dat is extra lastig voor wie met de auto rijdt.

Last in de auto

Volgens Touring hebben mensen in de auto soms meer last van pollenallergieën dan daarbuiten. “Dat komt doordat de bovenste luchtlagen veel pollen aanvoeren en de luchtverplaatsingen door het verkeer. Daardoor worden heel veel pollen opgenomen in het ventilatiesysteem van de wagen”, zegt Danny Smagghe van Touring. Vorig jaar kreeg Touring zo’n 260 oproepen binnen van mensen die een hooikoortsaanval hadden gekregen achter het stuur. 

En dat is hinderlijk en vooral gevaarlijk in het verkeer. Nederlandse onderzoekers hebben vastgesteld dat een stuifmeelallergie net zoveel invloed heeft als 0,5 promille alcohol in je bloed. Dat is evenveel als twee à drie glazen alcohol en het wettelijk toegestane gehalte dat maximaal in je bloed mag zitten als je met de auto wil rijden. 

Medicijnen

Medicatie kan in vele gevallen helpen om de symptomen van een pollenallergie te bestrijden. Zo kan jij bij de apotheek neussprays en pilletjes krijgen. Deze middelen helpen bij 80 procent van de patiënten om de grootste nood te lenigen.

Maar als je zulke medicijnen wil gebruiken, bespreek je dat best eerst met je huisarts. Sommige geneesmiddelen tegen hooikoorts, de zogenoemde antihistamines, veroorzaken namelijk ook slaperigheid en dat is natuurlijk niet handig achter het stuur.

Bij 20 procent van de hooikoortslijders helpen de pilletjes of spray niet. Bij zulke zware allergieën is een immunotherapie aangewezen. Daarbij worden patiënten tijdelijk blootgesteld aan heel veel pollen, waardoor ze na een behandeling van 3 à 5 jaar voor lange tijd immuun worden.

Andere middeltjes

Wat kan je verder nog doen om te voorkomen dat je gevaarlijk zit te niezen achter het stuur door een pollenallergie? Het kwaad bij de bron aanpakken: voorkomen dat er pollen in je auto terechtkomen. Dat kan op verschillende manieren, adviseert Touring.

 
  • Rij met de ramen dicht.
  • Zet de binnenluchtcirculatie van je auto aan. Op die manier worden er geen extra pollen in de auto gezogen.
  • En wat ook veel helpt: een pollenfilter. De meeste moderne auto’s zijn uitgerust met zo’n filter. Die filter zit in het ventilatiesysteem van je auto en voorkomt dat er pollen in de cabine van de auto terechtkomen. Na verloop van tijd raakt die filter wel verstopt, tijdig laten vervangen is dus de boodschap.
  • Maar omdat het onvermijdelijk is dat er toch pollen in je auto terechtkomen, kan je tot slot best ook regelmatig je auto stofzuigen.

Meest gelezen