Podvis #8: Moeten we bang zijn voor de Chinezen?

Vandaag vindt in Brussel de EU-China top plaats. De Europese Unie zal er samen met de Chinese premier Li Keqiang praten over onder meer handel. Een belangrijk thema want de Chinezen zijn zeer actief wat betreft overnames van westerse bedrijven en spectaculaire investeringen (waarvan het eindresultaat soms niet zo spectaculair blijkt). En er is ook de groeiende politieke invloed in landen waar de Chinezen actief zijn. Moet dat ons zorgen baren? Die vraag stelt Stefan Blommaert in deze Podvis. Christine Van Tichel deed de montage.

Beluister hier de achtste aflevering van Podvis:

Luister ook naar Podvis op:

China is nu nog de tweede economie ter wereld, maar het is zo goed als zeker dat het land binnen niet al te lange tijd de nummer één wordt. En met die economische macht groeit ook de politieke invloed. Neem nu het wereldwijde Belt and Road Initiative, ook wel de Nieuwe Zijderoute genoemd. Daarmee investeren de Chinezen in infrastructuur in de landen van de historische zijderoute. In Azië vooral, maar ook in Afrika en Europa. China wint er niet alleen economische maar ook politieke bondgenoten mee. 

En dan is er de steeds sterker wordende 'soft power' van China. De Chinese taal en cultuur wordt overal ter wereld gepromoot. Maar proberen de Chinezen ook hun politieke model te exporteren? Een model waarin de boomende economie gekoppeld is aan de alleenheerschappij van één partij en de beperking van rechten en vrijheden. In deze onzekere tijden lijkt dat een onrustwekkende gedachte. Is die angst terecht? En welke houding moet Europa aannemen tegenover de Chinezen? Met vier experten en mensen van het terrein zoeken we in deze Podvis naar antwoorden. 

Meest gelezen