Nicolas Maeterlinck

Brusselse politie vraagt om beelden van vernielingen of agressies tijdens betogingen van gisteren door te sturen

De Brusselse politie heeft op Twitter iedereen opgeroepen om beelden van vernielingen of agressie tijdens de betogingen van gisteren door te sturen naar de politie. De politie wil zo de daders identificeren.

Gisteren trokken verschillende betogingen door de Brusselse straten, waarvan de klimaatbetoging de grootste was. Ook de gele hesjes liepen daarin mee. Maar ter hoogte van de Wetstraat waren er enkele incidenten: ruiten sneuvelden en de relschoppers gooiden met voorwerpen naar de politie. 78 mensen werden uiteindelijk bestuurlijk aangehouden. Onder hen waren heel wat buitenlanders: 30 Fransen, 16 Nederlanders, 1 Duitser, 1 Portugees en 1 Australiër. 

Nu heeft de Brusselse politie op Twitter een oproep geplaatst: al wie beelden maakte van de vernielingen of agressies kan die doorsturen naar de politie. Ze hoopt op die manier de daders te kunnen identificeren.

Noot van de nieuwsombudsman : de dag na de betoging contacteerde één van de mensen die bestuurlijk aangehouden werden de nieuwsombudsman.  In Het Journaal, op het Radionieuws en in het artikel hierboven heeft VRT NWS gezegd dat er "78 relschoppers" werden opgepakt. De man die de nieuwsombudsman contacteerde, beweert dat hij alleen maar vreedzaam heeft betoogd. Volgens hem werden er verschillende mensen opgepakt zonder dat daar een reden voor was. De man bezorgt de redactie in elk geval een aanhoudingsfiche waarop door de politie geen enkele motivatie voor de bestuurlijke aanhouding wordt ingevuld. Naar het oordeel van de nieuwsombudsman was het beter geweest om te spreken over "78 mensen" die werden aangehouden. Het verdere onderzoek zal moeten uitwijzen of dat inderdaad allemaal relschoppers waren.

Meest gelezen