Video player inladen...

Ingekorte werkdagen en geen school: dagelijks leven in Venezuela verloopt steeds chaotischer

In Venezuela verloopt het dagelijkse leven steeds chaotischer. In verschillende delen van het land zitten mensen opnieuw zonder elektriciteit. Door de voortdurende stroomonderbrekingen is er ook een tekort aan drinkbaar water. Veel Venezolanen kwamen het voorbije weekend op straat om te protesteren tegen de toestand. De stroom zal nu een maand lang worden gerantsoeneerd om het netwerk te stabiliseren, heeft de regering aangekondigd.  

In grote delen van Venezuela viel afgelopen weekend de elektriciteit opnieuw langdurig uit, de derde keer al in ongeveer drie weken tijd. De stroomonderbrekingen leggen een zware druk op het dagelijkse leven in het land, dat gebukt gaat onder een economische en politieke crisis. 

AFP or licensors

Scholen en universiteiten blijven dicht, arbeiders en bedienden moeten maar een halve werkdag aan de slag. Met dergelijke maatregelen hoopt de regering van de uiterst linkse president Nicolás Maduro een einde te maken aan de stroomonderbrekingen.

De regering kondigde aan dat de elektriciteit de komende 30 dagen wordt gerantsoeneerd. De energietoevoer wordt beperkt om het stroomnetwerk te stabiliseren en de levering van drinkwater te verzekeren.

Maduro riep de bevolking op om de kalmte te bewaren "om de elektriciteitsoorlog definitief te winnen". Hij beschuldigt de Verenigde Staten en zijn tegenstander, de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó, ervan het stroomnetwerk te saboteren. Zijn critici zeggen dan weer dat de gebrekkige energievoorziening te wijten is aan wanbeheer en corruptie.  

Gespannen weekend

Het voorbije weekend verliep gespannen. Bij de nieuwe stroomuitval kwamen mensen woedend naar buiten en sloegen op potten en pannen uit protest. In de hoofdstad Caracas en elders in het land gaven velen gevolg aan de oproep van de oppositie om te betogen.

AFP or licensors

"Dit is niet vol te houden", zegt een 56-jarige vrouw uit Caracas aan het Amerikaanse persagentschap AP. "Er is geen water sinds afgelopen maandag, we kunnen niet telefoneren, niet betalen met een betaalkaart en zelfs niet eten." 

AFP or licensors

Guaidó roept zijn aanhangers op om te blijven protesteren. De stroomrantsoeneringen noemt hij "een farce".  

Rode Kruis mag noodhulp leveren

Een paar dagen geleden raakte ook bekend dat het Internationale Rode Kruis noodhulp mag leveren aan Venezuela. Binnen twee weken zal de hulporganisatie beginnen met het leveren van noodzakelijke goederen, zoals medicijnen en stroomgeneratoren. Volgens voorzitter Francesco Rocca is de hulpactie wat omvang en aanpak betreft vergelijkbaar met die in Syrië.

Het is de eerste keer dat president Maduro hulpgoederen toelaat die niet afkomstig zijn van bondgenoten Rusland of China. Amerikaanse hulpgoederen die bij de grens zijn opgeslagen, weigert hij toe te laten.   

Volgens zijn tegenstander Guaidó erkent de regering-Maduro door het toelaten van de noodsteun voor het eerst dat er een humanitaire crisis heerst in Venezuela. Guaidó kondigde de komst van noodsteun aan op Twitter, zonder te vermelden van wie de hulp afkomstig is.

Het Rode Kruis neemt evenwel nadrukkelijk afstand van de politieke situatie in Venezuela, waar president Maduro en de zelfverklaarde interim-president Guaidó sinds begin dit jaar een machtsstrijd uitvechten. De organisatie zegt dat de hulp neutraal moet zijn, en roept de betrokken partijen op om zich niet met de hulpactie te bemoeien. 

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen