Video player inladen...

Zuid-Korea geeft resten van 10 Chinese soldaten uit Koreaanse oorlog terug aan China

Onder supervisie van de Zuid-Koreaanse militaire staf pakken soldaten in Zuid-Korea de stoffelijke resten in van 10 Chinese soldaten, samen met 145 van hun bezittingen. Die worden op 3 april naar hun thuisland teruggestuurd.

In de oorlog tussen Noord-Korea en Zuid-Korea, van 1950 tot 1953, vocht China, samen met Rusland, aan de kant van het communistische Noord-Korea. China zette 1,3 miljoen militairen in tegen Zuid- Korea, dat de steun van de VN kreeg. Zo’n 150.000 Chinese soldaten sneuvelden.

In 1953 sloten de beide Korea's een wapenstilstand, die tot op vandaag van kracht is. In 1983, tijdens de herdenking van 30 jaar wapenstilstand, werden Peking en Seoel het eens over de teruggave van de resten van Chinese militairen. Sindsdien vinden overdrachten als deze geregeld plaats. De overblijfselen die op 3 april dit jaar naar China zullen terugkeren, zijn opgegraven door het Zuid-Koreaanse leger tussen maart en november 2018.

De Koreaanse oorlog begon op 25 juni 1950 met een verrassingsaanval van Noord-Koreaanse troepen over de 38e breedtegraad, een grens die na de Tweede Wereldoorlog vastgelegd werd. De grens was als tijdelijke scheiding bedoeld maar de twee helften van het Koreaanse schiereiland groeiden tot aparte eenheden uit. Op 27 juli 1953 maakte een wapenstilstand een einde aan de gevechten, maar tot een vredesverdrag kwam het nooit, technisch gezien zijn de landen dus nog in oorlog. 

Meest gelezen