Videospeler inladen...

Na 30 jaar stopt Gert Verhulst met "Samson en Gert"

Gert Verhulst zal na december van dit jaar niet meer optreden als het personage Gert uit de succesvolle kinderserie "Samson en Gert", dat maakt Studio 100 vandaag bekend. De jubileumshows rond 30 jaar "Samson en Gert" worden zo ook een afscheid.  

Op 6 december 1989 zit de sprekende hond Samson voor het eerst naast presentator Gert Verhulst. De presentaties op de toenmalige BRT zijn zo succesvol dat een eigen (kinder)programma volgt. De liedjes, shows en merchandising die daaruit voortvloeien, leggen de basis voor het succes van het amusementsbedrijf Studio 100 dat Gert Verhulst in 1996 opricht, samen met Hans Bourlon en Danny Verbiest. Die laatste speelt de hond Samson van het prille begin tot 2005, daarna beëindigt Verbiest de samenwerking met Studio 100. 

Bekijk hieronder de allereerste aankondiging voor de (toenmalige) BRT van Samson en Gert, 6 december 1989:

Videospeler inladen...

Gert Verhulst blijft Gert verder spelen met andere acteurs/zangers naast zich. Tot 2013 speelt Peter Thyssen "Samson", daarna klinkt de hond verdacht veel als Dirk Bosschaert.

Het tempo verlaagt wel. Op het hoogtepunt worden er zo'n 150 afleveringen per jaar opgenomen, vandaag zijn nieuwe afleveringen een gebeurtenis. Er verschijnen nog maar een paar singles per jaar, en de shows die eerst georganiseerd worden in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen, blijven beperkt tot de zomer- en de kerstvakantieshows in de pretparken van Studio 100. Toch blijft het opmerkelijk dat Gert Verhulst als topman van een succesvol bedrijf zelf actief blijft als acteur en zanger.

Bekijk hieronder een fragment uit de kerstshow van 1998 in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen: 

Videospeler inladen...

In december vorig jaar zegt Verhulst in interviews dat hij Gert niet tot zijn 60e wil spelen, maar dat hij het personage nog niet beu is. Toch raakt een en ander in een stroomversnelling en kiest Gert Verhulst nu op zijn 51e voor een sneller afscheid, later dit jaar. “Er komt ooit een moment dat het een zielig beeld zal zijn dat een oude man staat te zingen naast een hond”, verklaart Verhulst. “Ik wil dat moment niet meemaken, dus stoppen we op een moment dat het nog altijd heel goed gaat met ons.”

Voor Ketnet blijven Samson en Gert erg waardevol zegt netmanager Maarten Janssen: “Na 30 jaar is dit een welverdiend afscheid, al twijfelen we er niet aan dat Samson en Gert voor heel wat Ketnetters eeuwige helden zullen blijven.”

Dit najaar staan in Puurs enkele jubileumshows gepland naar aanleiding van 30 jaar "Samson en Gert". Die vinden in de namiddag plaats, maar speciaal voor de volwassen fans van het eerste uur zijn er ook avondvoorstellingen. Na die shows stopt Verhulst definitief als Gert. Of er een opvolger of opvolgster komt, blijft onduidelijk. Maar Samson blijft bestaan, verzekert Studio 100.

Bekijk hieronder enkele hoogtepunten uit 30 jaar "Samson en Gert":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen