© Lieve Blancquaert

Adoptie in Vlaanderen: bijna helft van ouders haakt af

Bijna de helft van de kandidaat-adoptieouders zet de procedure stop, zonder dat het tot een adoptie komt. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Kandidaat-ouders haken vaak af omdat de procedure te omslachtig is of te lang aansleept. De Vlaamse adoptieambtenaar relativeert de cijfers wel. Want ouders worden vaak ook ongeschikt bevonden of haken in de loop van de procedure zélf af.

Het gaat om exact 48,8 procent van de kandidaat-ouders, die een procedure stopzetten. Net geen 1 op 2 dus. Hoe komt dat dan? Volgens een adoptiedienst zoals "Het Kleine Mirakel" is de administratieve rompslomp de boosdoener. Vooral de beginfase van de procedure zou te omslachtig en te langdurig zijn. Waardoor er zelfs te weinig kandidaat-ouders zouden zijn voor te veel kinderen. Zowat de omgekeerde wereld. Klopt dat?

Volgens Ariane Van den Berghe, de Vlaamse adoptieambtenaar, is dat kort door de bocht geredeneerd: "Het is geen 1 op 1, je mag het niet veralgemenen. Er zijn nog altijd kandidaten te veel soms. Maar in bepaalde gevallen zijn er inderdaad ouders te kort, maar dat heeft vooral te maken met moeilijke situaties. Bepaalde kinderen hebben "special needs", hebben extra verzorging nodig, zijn al wat ouder."

"Ook hier en daar is de interlandelijke uitwisseling moeilijk. Voor kinderen uit bepaalde landen is de procedure extra lastig en dat vraagt veel tijd, ja. Waardoor je met een lange wachttijd moet kampen. En dat heeft dan te maken met heel erg hoge verwachtingen van de herkomstlanden: dure procedures, een lang verblijf ter plaatse, ouders moeten een bepaalde tijd getrouwd zijn, religie is van belang, dat allemaal is niet voor iedereen evident."

In bepaalde gevallen kan de wachttijd oplopen tot 7 à 8 jaar

Ariane Van den Berghe, Vlaamse adoptieambtenaar

"We willen nu focussen op die moeilijke situaties en ruimte scheppen voor een versnelde instroomprocedure. Zodat die wachttijden verminderen en zodat de we uitval van kandidaat-ouders beperken. Maar nu zie je daar nog geen resultaat van, dat is een kwestie van tijd."

"Pas op, dat er een uitval is, is niet eens zo erg of abnormaal. Iedereen mag starten met de adoptieprocedure en het is vaak gaandeweg dat kandidaat-ouders plots door hebben dat het misschien toch allemaal niet zo geschikt is voor hen. Of een koppel geraakt toch zwanger of mensen gaan uiteen, dat is de loop van het leven. Dan is de uitval logisch."

En hoe extreem zijn de wachttijden nu? Er zijn kandidaten van wie de procedure heel snel verloopt. "Maar in het geval van bepaalde herkomst­landen (bijvoorbeeld bij de "sluiting" van zo'n land), kan het wel 7 à 8 jaar duren", bevestigt Van den Berghe. "Net die mensen wil ik extra ondersteunen, zodat we kunnen vermijden dat ze er vroegtijdig een punt achter zetten."

Meest gelezen